Proračun Grada Umaga težak 170 milijuna kuna

Vijeće Umaga većinom glasova prihvatilo proračun (M. RIMANIĆ)
Vijeće Umaga većinom glasova prihvatilo proračun (M. RIMANIĆ)

Vijeće Grada Umaga većinom glasova prihvatilo je gradski proračun za 2016. godinu u ukupnom iznosu od 170,22 milijuna kuna. Prijedlog proračuna koji je gradonačelnik Vili Bassanese uputio vijećnicima iznosio je 169,91 milijuna kuna, ali je amandmanima na samoj sjednici taj iznos povećan za 310 tisuća kuna. Na prvi prijedlog proračuna, predstavljen na prošloj sjenici gradskog vijeća predložena su dva amandmana, jedan Upravnog odjela za društvene djelatnosti, a drugi Zajednice sportskih udruga, izvijestila je pročelnica za Upravnog odjela za financije, proračun i gospodarstvo Barbara Krištofić Benčić, dodajući kako ti amandmani ne utječu na ukupan iznos proračuna.

Naime, radi se o plaći za pola radnog vremena kuhara u Talijanskoj osnovnoj školi Galileo Galilei i preraspodjeli sredstava za pojedine sportske klubove na području Grada Umaga. Od 170,22 milijuna kuna u umaškom gradskom proračunu Upravni odjel za komunalni sustav raspolaže s 51 posto sredstava. Upravni odjel za društvene djelatnosti zajedno s devet proračunskih korisnika, trinaest mjesnih odbora i četiri vijeća nacionalnih manjina raspolaže s 31 posto proračunskih sredstava.

S udjelom od 11posto u proračunu za 2016. godinu sudjeluje Ured Grada sa jednim proračunskim korisnikom, te Ured Gradonačelnika s tri posto sredstava. Upravni odjel za financije, proračun i gospodarstvo raspolaže s dva posto, a Upravni odjel za prostorno planiranje kao i Upravni odjel za izdavanje akta za gradnju s jedan posto proračunskih rashoda.

Raspravu o proračunu započeo Dario Makovac, napominjući kako IDS neće davati amandmane niti će prihvatiti proračun, a osobno negoduje što se već četiri godine neke stavke na području Savudrije ponavljaju. Dodajući kako to nisu neka značajna sredstva, već se radi o 20-ak tisuća kuna za projekte putova i slične aktivnosti. "Svake godine smo prihvatili vaše amandmane, a vi ste bili protiv proračuna" odgovorio mu je gradonačelnik Bassanese, zamolivši ga da navede problematiku koju će Grad nastojati riješiti. "Mi nismo protiv, samo imamo druge prioritete", rekao je Makovac izdvojivši industrijsku zonu Ungarija, kao prioritet. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter