Proračun donesen uz glasove vladajućih

Irving Rosenfeld (Christian Bale), Sydney Prosser (Amy Adams) i Richi DiMaso (Bradley Cooper)
Irving Rosenfeld (Christian Bale), Sydney Prosser (Amy Adams) i Richi DiMaso (Bradley Cooper)

Proračun za 2018. godinu u visini od 38,1 milijuna kuna izglasali su vijećnici na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju Gradskog vijeća Buzeta, sa osam glasova "za" vijećnika koalicijske liste IDS-HSU i šest suzdržanih glasova oporbenih vijećnika, nezavisnih te SDP-a i HDZ-a. Proračun je planiran u funkciji razvoja cjelokupnog područja kao i porasta životnog standarda građana kroz daljnji razvoj prometne, komunalne, kulturne i socijalne infrastrukture, a sve sukladno očekivanom ostvarenju fiskalnih prihoda.

Uspavana godina

Novim zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave, Buzet bi umjesto dosadašnjeg učešća u porezu na dohodak od 70,5 posto kao jedinica lokalne samouprave sa statusom brdsko planinskog područja, sada imao učešće u jedinstvenoj raspodjeli od 60 posto, a također gubi pravo na udio pomoći za financiranje kapitalnih projekata na brdsko planinskom području u visini od 10 posto poreza na dohodak. Najviše amandmana, njih pet podnio je oporbeni Klub nezavisnih vijećnika, a obrazložio ih je vijećnik Damir Kajin uz uvodnu opasku da se radi o proračunu za još jednu uspavanu godinu. Naglasio je predlažu preraspodjelu od oko 400.000 kuna što je otprilike jedan posto proračuna, sa onih stavka za koje smatraju da bi mogle biti niže kao što su stavke za udruge, kulturu, prijemne i uzvratne posjete, sport i informiranje Grada Buzeta, na stavke za Dom za starije, zdravstvo, školstvo i pomoć u kući na području Općine Lanišće.

- Laniška općina ima 329 stanovnika i prije ili kasnije vjerojatno će pripasti Gradu Buzetu, pitanje je da li uopće ima uvjeta za opstanak, ali pošto je Istarska županija digla ruke od tih prostora smatram da smo mi koji tu živimo, a nekada su oni bili dio nas, obvezni voditi računa i o njima, obrazložio je Kajin.

Devet amandmana

Na prijedlog proračuna pristiglo je ukupno devet oporbenih amandmana. Nezavisni vijećnici su nakon obrazloženja gradonačelnika Siniše Žulića, odustali od glasanja za dva, dok ostali amandmani nisu dobili dovoljan broj glasova s obzirom je za njih glasalo šest oporbenih vijećnika ili su pak prethodno djelomično prihvaćeni. Gradonačelnik je među ostalim, obrazlažući neprihvaćanje amandmana kojim Klub nezavisnih vijećnika predlaže da se stavka prijemni i uzvratni posjeti sa 200.000 kuna smanji za 100.000 kuna te to preusmjeri u sufinanciranje programa Pomoći u kući, rekao da se odjel pomoći u kući svaki puta sukladno potrebama financira te da mu je izuzetno drago da je Grad Buzet jedan od onih koji najviše izdvajaju za socijalnu skrb u Hrvatskoj. Naglasio je također da se Općini Lanišće izašlo u susret te pomoglo sukladno onome što je tražila.

Gradonačelnik je najavio da se od iduće godine namjerava digitalizirati rad Gradskog vijeća. Vijećnici su dobili na revers tablet računala te će im ubuduće materijali za sjednice stizati u digitalnom obliku. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter