Proračun će zaraditi od viza za Rusiju i Tursku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska veleposlanstva u Rusiji i Turskoj nemaju ni dovoljno prostora niti dovoljno zaposlenih da bi od sljedeće godine mogli primiti desetke tisuća ljudi koji će - zbog ulaska Hrvatske u EU - za ljetovanje na našoj obali ubuduće trebati klasičnu vizu.

Zato se diplomatska predstavništva u Moskvi, Ankari i Istanbulu u narednih nekoliko mjeseci moraju ili preseliti u nove prostore ili proširiti postojeće.

Osim toga, dobit će i nove zaposlenike, poslane iz centrale, jer nisu ni kadrovski spremni za očekivano značajno povećanje broja zahtjeva za vizu. Potvrdili su nam to i u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, napomenuvši da Hrvatska mora uskladiti svoj vizni sustav s EU-ovim najkasnije tri mjeseca prije pristupanja Uniji. To znači do 1. travnja sljedeće godine.

"Očekuje se da će, primjerice, konzularni odjel veleposlanstva u Moskvi godišnje izdavati oko 150.000 viza, za što postojeći prostorni kapaciteti veleposlanstva nisu dovoljni pa je nužno pronaći novi prostor. Ista je situacija i s veleposlanstvom u Ankari te s konzulatom u Istanbulu. Spomenuta će predstavništva, iz navedenih razloga, biti i adekvatno kadrovski ekipirana", odgovorili su iz MVEP-a na naš upit.

Koliko će ta prilagodba stajati državni proračun, na Zrinjevcu nisu otkrili, no uvjereni su da će prihodi od konzularnih pristojbi pokriti troškove, pa čak i da će se ponešto zaraditi. "Visina troškova za nove prostore ovisi o pojedinoj zemlji, no očekivani prihodi od konzularnih pristojbi višestruko će nadmašiti troškove njihova najma i uređenja, kao i troškove dodatnih konzularnih službenika", ističu u MVEP-u. (I. FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter