Proracun ce biti umanjen za 10 milijuna kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Senzacionalisticko pisanje i uznemiravanje javnosti, komentirao je župan Ivan Jakovcic na aktualnom satu Županijske skupštine u medijima najavljenu mogucnost spajanje Istarske i Primorsko-goranskoj županiji. Na to ga je isprovociralo pitanje SDP-ove vijecnice Lucije Debeljuh koja je željela znati kakve su njegove informacije po tom, za nju, važnom pitanju.

Debeljuh je pritom predložila da osnuje medustranacko povjerenstvo, da bi se preduhitrile eventualne odluke Vlade o pripojenju Istre nekim drugim županijama. Iako nije ni odbio ni prihvatio njen prijedlog, Jakovcic je rekao da ne vjeruje da takvo što Vlada uopce planira. Naime, naglasio je da mu je to demantirala premijerka Kosor, a prisjetio se i '90-ih kada mu je, kako kaže, pokojni Franjo Tudman rekao da se grb Istre nalazi na državnoj zastavi i da ce stoga Istra biti županija.

"Neki kažu 'Istra do Siska'. Ja kažem do Vladivostoka. Mislim da se oko toga stvaraju nepotrebne tenzije. Istra je županija za sebe i autonomna regija", zakljucio je župan.

Iako Istra možda i nece nestati s liste hrvatskih županija, ceka je ocito neizbježni rebalans županijskog proracuna. Nagovijestio je to Jakovcic kada ga je njegov stranacki kolega Tedi Chiavalon upitao što ce za regionalnu i lokalnu samoupravu konkretno znaciti izmjene u prikupljanju poreza na dohodak, koji je najavila Vlada kao jednu od mjera za oporavak zemlje.



Jakovcic je rekao da nacelne racunice govore da ce županijski proracun morati biti umanjen za 10 milijuna kuna zbog ovog poteza Vlade. Na pitanje Chiavalona je li to smišljen plan Vlade da izazove kaos u lokalnoj samoupravi i da se prebaci odgovornost na njih, buduci da ce gradovi i opcine morati poskupiti svoje usluge gradanima, župan je odgovorio da ne vjeruje da je rijec o bilo kakvoj namjeri, ali da je kaos moguc scenarij.

Danica Miletic (IDS-HNS) zamolila je da netko objasni troškove prehrane u pulskoj Opcoj bolnici, kazavši da se oni tendenciozno prezentiraju u javnosti. Valerio Drandic, kao predsjednik Upravnog vijeca bolnice, rekao je da su izjave nekih oporbenih politicara (nezavisne liste Plinija Cuccurina, op.a.) u Glasu Istre o tome da se hrana za bolnicu nabavlja po višim cijenama nego u hotelima zlonamjerne i da se time stekla kriva slika o poslovanju te zdravstvene institucije.

Objasnio je da je po zakonu morao biti raspisan javni natjecaj na kojem su izabrani najpovoljniji dobavljaci. No, problem je što je rok placanja bio 180 dana, pa cijena u konacnici nije mogla biti niža.

"Model javne nabave nije idealan, jer da jest siguran sam da bi ga koristili i u Adrisu. Mi moramo raditi prema zakonu. Ovo nije korporacija, nego javni sektor. I nije tocno da je bolnica placala skuplje hranu nego neki hoteli. Možda neke artikle, ali ne ukupno", kazao je Drandic.

Kad je razriješen i taj problem da bolnica ipak ne prolazi gore od nekih hotela, osim u nekim situacijama, bilo je vrijeme i da se vijecnici ponovno pozabave Glasom Istre koji cesto spominju u svojim izlaganjima.

Nenad Boršic je upitao župana da komentira najavu novinara jedinog istarskog dnevnika o bojkotu Uprave tog lista pri izjašnjavanju o potpori novom glavnom uredniku, na što se Jakovcic još jednom izjadao da je on vjerojatno najprozivanija osoba u tim novinama, ali da je, u kršcanskom duhu u kojem je odgojen, odlucio pomoci toj privatnoj tvrtki pozajmicama javnih poduzeca.

"Ako smo pomogli spasiti Glas Istre, onda mi je drago. Sve ce pozajmice biti objavljene u javnosti. Iako je rijec o privatnoj tvrtki, ta je novina simbol Istre", kazao je Jakovcic, napomenuvši da se sindikat i u toj tvrtki mora boriti za svoja, odnosno prava radnika.

Boršica je zanimalo hoce li Županija pomoci i tvrtkama iz Labina koja su zbog poslovanja s Glasom Istre u teškoj financijskoj situaciji. Župan mu je na to rekao da ako misli da bi se on trebao sastati s ljudima iz tih tvrtki da su njegova vrata uvijek otvorena. Naglasio je i da, prema njegovim saznanjima, sve što se ticalo poslovanja Glasa Istre ide k razrješenju.

Iako Marino Roce ni u jednom trenutku nije spomenuo Glas Istre, Jakovcica je njegov prijedlog da se likvidna sredstva iz Županije usmjere k bolnici u obliku pozajmica ne bi li se skratio rok za placanje nabavke hrane vidno uzrujao.

"Sve bi otišlo u papar da tako dajemo pozajmice. Necete preko leda Istrijana rješavati probleme zdravstvene reforme. Sustav zdravstva ne možemo mijenjati mi, vec vaša stranka. No, vi namjerno s kljucne teme o zdravstvu želite skrenuti na temu o pozajmicama", kazao je Jakovcic. Na to mu je Roce uzvratio da je samo predložio nešto što misli da nije za odbaciti.

Neviju Poropat (IDS-HNS) je zanimalo što je sa zahtjevom da se onkološkim bolesnicima omoguci lijecenje najcešcih tumora zracenjem i u pulskoj bolnici, buduci da je, kako je rekla, Istra pri samom vrhu po broju oboljelih od raka. Drandic je rekao da ce takav odjel sigurno postojati u novoj bolnici, a da za sada još nije dobiven odgovor resornog ministarstva na taj zahtjev.


Podijeli: Facebook Twiter