Propust prekinuo sudenje Mladicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon samo dva dana iznošenja uvodnih rijeci tužitelja, haaški proces protiv bosanskog krvnika Ratka Mladica, zbog skandaloznih pogrešaka optužbe, prekinut je na neodredeno vrijeme, što je izazvalo ogorcenje rodbine žrtava tog posljednjeg velikog haaškog procesa.

Po prvotnom rasporedu sudenje je nakon uvodnih rijeci tužitelja trebalo biti nastavljeno dokaznim postupkom optužbe 29. svibnja, kada su se u haaškoj sudnici trebali pojaviti i prvi svjedoci protiv Mladica. Medutim, sudac Alphons Orie morao je nastavak sudenja odgoditi do daljnjega, jer optužba - na celu tužiteljskog tima u ovom predmetu je David Groome - nije u predvidenom roku obznanila dokazne materijale koji su Mladicevim odvjetnicima potrebni za pripremu obrane.

Rijec je o tisucama stranica dokaznog materijala (Mladiceva obrana tvrdi da se radi o 40 posto dokumenata koje mora objaviti tužiteljstvo).

Po statutu Haaškoga suda, tužiteljstvo mora na vrijeme, prije pocetka sudenja, objaviti obrani sve materijale optužbe. Mladiceva obrana iskoristila je taj propust tužitelja i za posljednji zahtjev za odgodom procesa, podnesen u ponedjeljak.

No iako je predsjednik suda Theodor Meron odbio udovoljiti Mladicevom zahtjevu, sudac Orie ipak je morao objaviti stanku, i to odmah nakon što je sudenje pocelo, rekavši da sudsko vijece još uvijek prikuplja informacije o razmjerima i sveukupnom ucinku ove pogreške. Time se proces, na koji je brojna rodbina žrtava Mladicevih zlocina u BiH ionako predugo cekala ponovno, prolongira na neodreden rok.

Kada se zna da bi opsežan i kompliciran predmet - u kojem se Mladica tereti za dvostruki genocid i cetverostruki udruženi zlocinacki pothvat - mogao potrajati i do cetiri godine, jasno je da teško shvatljiva aljkavost tužiteljstva, zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženika, može ugroziti dovršetak tog važnog haaškog procesa. (D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter