Propucani Mamić otišao u Zagreb, u potjeru uključeni i policijski psi

Hrvatska otvara svjetsko prvenstvo s Brazilom na nogometnom igralištu Arena Corinthians u Sao Paolu
Hrvatska otvara svjetsko prvenstvo s Brazilom na nogometnom igralištu Arena Corinthians u Sao Paolu

Savjetnik Dinama Zdravko Mamić pogođen je metkom u nogu nešto prije podneva u mjestu Zidinama pokraj Tomislavgrada u trenutku kada je izašao iz vozila, potvrdio je za Hinu glasnogovornik MUP-a Hercegbosanske županije Ivica Vrdoljak.

»Napad se dogodio odmah nakon što je izašao iz vozila. On je osjetio snažnu bol u predjelu noge kao da ga je nešto opeklo«, rekao je Vrdoljak. Bilo je to u zaseoku Vidovićima, u mjestu Zidinama gdje je Mamić danas stigao kako bi sudjelovao na misi zadušnici za pokojnog oca.

Odmah nakon incidenta na mjestu događaja raspoređeno je više policijskih ophodnji, koje tragaju za počiniteljima, te pripadnika MUP-a Hercegbosanske županije i tužiteljstva koji obavljaju očevid.

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Ivan Bagarić potvrdio je za Hinu da je Mamić zadobio prostrijelnu ranu natkoljenice, te da je izvan životne opasnosti.

Liječnički tim s dr. Vladom Tabakom Iz Doma zdravlja u Tomislavgradu sanirao je ranu i zaustavio krvarenje.

Nakon što je zbrinut u domu zdravlja, Mamić je na vlastiti zahtjev napustio bolnicu i otputovao prema Zagrebu, kazao je dr. Bagarić.

Zdravko Mamić u izjavi za Fenu kratko je kazao kako je izbjegao pogibelj i kako je sve u redu, a o mogućem počinitelju i okolnostima nije želio razgovarati.

Viđena dvojica napadača na Mamića, u potjeru uključeni i psi

Očevici su vidjeli da su dvije osobe pobjegle nakon što je iz vatrenoga oružja u utorak ranjen Zdravko Mamić u zaseoku Vidovići nedaleko od Tomislavgrada, potvrdili su iz MUP-a Hercegbosanske županije koji provodi opsežnu potjeru za počiniteljima.

Kako je za Hinu potvrdio ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević, više policajaca traga za počiniteljima napada, a u potjeru za njima bit će uključeni policijski psi i specijalni timovi iz Bihaća.

Očevici su vidjeli dvije osobe kako bježe nakon što je ustrijeljen Mamić. Nije međutim poznato jesu li obojica bili napadači, a istražitelji na licu mjesta utvrđuju iz kojega je oružja pucano. Policiji su iskaz dali i Mamićeva supruga te vozač koji su bili s njim u vrijeme incidenta.

Inače, mjesto na kojem je izvršen napad na Zdravka Mamića nalazi se na vrlo nepristupačnome terenu. Zaseok Vidovići u Zidinama je u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

DINAMO: Ovo je pokušaj ubojstva

Nogometni klub Dinamo najoštrije je osudio napad na svog savjetnika Zdravka Mamića kojem je u utorak u Tomislavgradu nepoznati napadač propucao nogu.

»GNK Dinamo užasnut je oružanim napadom i pokušajem ubojstva savjetnika kluba Zdravka Mamića, u utorak, 22. kolovoza, u Tomislavgradu. Na gospodina Mamića ispaljeni su hici iz vatrenog oružja te je zadobio teške tjelesne ozljede.

Zdravko Mamić bio je u privatnom posjetu Tomislavgradu, gdje u ovo vrijeme svake godine odlazi na misu zadušnicu povodom godišnjice smrti oca. Očito je stoga, da je ovaj događaj bio planiran te je nastavak napada na gospodina Zdravka Mamića iz 2014. godine«, stoji u priopćenju iz GNK Dinamo.

»Iako je zastrašujuće da se ovakav pokušaj likvidacije događa u modernom demokratskom društvu, u vremenima kada smo se trebali izdići od likvidacije kao rješenja za neslaganja u mišljenjima, takav razvoj događaja nažalost ne čudi, s obzirom na linč koji postoji već mjesecima i godinama u našem društvu. Zdravku Mamiću godinama se krše ljudska prava, ne samo učestalim ugrožavanjem njegova života i fizičkim napadima na njega, nego i medijskim napisima koji raspiruju i potiču na mržnju.«

»Apsolutno osuđujemo napad koji je sada prerastao svaki oblik netrpeljivosti i mržnje, koji niti prije nismo odobravali, i koji su nadležne institucije davnih dana mogle spriječiti svojim djelovanjem«, ističe se u priopćenju u kojem se podsjeća na prijašnje napade na Zdravka Mamića. Mamić je prvi put napadnut 22. ožujka 2014. godine u loži stadiona Poljud kada je na njega fizički nasrnuo Ivo Bego, a nakon toga uslijedio je i napad pred Županijskim sudom u Splitu kada su na njega i na odvjetnika Čedu Prodanovića bačene dimne bombe, baklje i boce. Prije nekoliko mjeseci, 7. lipnja Zdravko Mamić je pretrpio još jedan fizički napad u Bolu na Braču. Tada je na njega nasrnuo ''slučajni prolaznik'' udarivši ga šakom u potiljak nakon čega je Zdravko Mamić zadobio ozljede glave i pao s rive.

U priopćenju iz Dinama podsjećaju i na napad i pokušaj ubojstva suca Brune Marića, 11. listopada 2016. godine. »Veličao se taj postupak, napadači su postali heroji, a nitko nije učinio ništa da se taj čin osudi. Suprotno, nedjelovanjem i neosuđivanjem poticalo se druge ''heroje'' i takvo je ponašanje postalo opće prihvatljivo«.

»Hoće li konačno netko odgovarati za ugrožavanje života Zdravka Mamića ili će se i ovoga puta raditi o remećenju javnog reda i mira s nepoznatim počiniteljima? Hoćemo li ponovno vidjeti izostanak svake reakcije politike, sudova, medija, osude javnosti? Nažalost bojimo se odgovora na to pitanje. Za ovo što se dogodilo odgovorni su svi: politika, pojedinci, društvo u cjelini i vrijeme je da nadležne institucije konačno reagiraju u skladu sa zakonom i temeljima pravne države, kako bi svi građani bili sigurni. Vrijeme je da svi skupa osudimo zločince koji se na ovaj način obračunavaju sa svojim neistomišljenicima«.

»Nakon posljednjeg fizičkog nasrtaja na Zdravka Mamića u Bolu na Braču i neosuđivanja tog čina, strahovali smo da će nedjelovanje javnosti, medija, politike biti poticaj na mržnju, fizičke napade i u konačnici, i na napade oružjem. Nažalost, naši su se strahovi obistinili« ističe GNK Dinamo.

Priopćenje zagrebačkog kluba završava riječima: »Sramimo se društva u kojem živimo.«

HNS – Oštra osuda oružanog napada na Zdravka Mamića

Nakon zagrebačkog Dinama, napad vatrenim oružjem na savjetnika GNK Dinamo Zdravka Mamića, osudili su i čelnici Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

»Hrvatski nogometni savez najoštrije osuđuje napad vatrenim oružjem na Zdravka Mamića, savjetnika GNK Dinamo i nekadašnjeg dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Radi se o najgorem i najopasnijem zločinačkom činu protiv nogometnih djelatnika do sada, ali svakako ne o prvom,« poručili su iz HNS-a.

U HNS smatraju kako su od svastike i napada na delegaciju HNS-a na odmorištu Zir, preko napada na suca Brunu Marića, do nekoliko itekako ozbiljnih fizičkih napada na Zdravka Mamića, raznorazni napadači dali i više nego dovoljno povoda hrvatskoj državi i društvu u cjelini da kažemo jasno i nedvosmisleno NE.

»Ne, takvo ponašanje nije dopustivo, prihvatljivo i ne može proći nekažnjeno u modernoj, demokratskoj i civiliziranoj državi kakvom se Hrvatska smatra i kakvom se predstavlja,« smataraju u HNS-u.

U HNS-u žale što zbog načina kako dio medija i dio javnih osoba prihvaća te incidente s onim poznatim 'ALI', a istodobno policija i pravosuđe ne pokazuju preveliku želju napadače uhvatiti, procesuirati ili kazniti, ne čudi što takva atmosfera daje krila huliganima i teroristima, a što je za posljedicu imalo i ovaj napad.

»Mogu li sada i oni pojedinci u medijima i javnom životu koji u ovakvim situacijama relativiziraju napade ili ih čak pravdaju smoći snage prijeći preko vlastitog ponosa i reći – ovo nije način rješavanja nesuglasica? Mogu li reći da je ovo nedopustivo, neprihvatljivo, grozno, za svaku osudu? Mogu li konstatirati da Hrvatska ne može i ne smije biti zemlja u kojoj svatko ima pravo »dijeliti pravdu«? Mogu li, konačno, barem jednom pošteno i otvoreno osuditi ovakav napad, bez sveprisutnog 'ali'?

Sramežljive i nekonzistentne osude javnosti i medija te generalno neučinkovito djelovanje državnih organa i politike dovelo nas je do dana kada je netko pomislio da s pištoljem može provoditi svoju »pravdu« ako nekoga 'ne voli' ili se s njim 'ne slaže'. Danas je žrtva toga bio Zdravko Mamić, a idući puta bit će netko drugi ako kao društvo poručimo da nam je to prihvatljivo.

Hrvatskom nogometnom savezu – NIJE. I stoga, po tko zna koji puta, pozivamo nadležne institucije da reagiraju u skladu sa svojom funkcijom i osiguraju svim građanima sigurnost, hvatanjem, procesuiranjem i kažnjavanjem svih onih koji tu sigurnost ugrožavaju,« poručili su iz HNS-a. (Hina, P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter