Propitkivanje suvremene uloge slikarstva


Na skupnoj izložbi pod naslovom "Figuracija/3", koja se može razgledati do 25. srpnja u galeriji Zuccato predstavljeni su radovi trojice slikara mlađe generacije koji nailaze na pozitivnu kritiku kao i na afirmaciju unutar i izvan izložbenog sustava.

Pavle Pavlović, Stjepan Šandrk i Josip Tirić mladi su umjetnici koji pripadaju generacijskom krugu obilježenom figurativnim slikarstvom, ali pristupaju i tradicionalnom mediju na vrlo suvremen i individualan način, time opravdavajući naslov koji figuraciju dijeli ili svrstava pod isti nazivnik. Umjetnike povezuje propitkivanje suvremene uloge slikarstva.

Njihova djela nastoje prikazati jedinstvenu strukturu tradicionalnog medija čija se uloga mijenja ili umanjuje u današnjem postavu muzeja i galerija.

- Promišljanje slikarstva nakon i u doba neposredno obilježenog internetom vidljivo je u izloženim radovima Pavla Pavlovića. Pritom ne govorimo o definiranju unutar pojma post-internetske umjetnosti, koja se svojim prefiksom referira na djela nastala nakon pojave interneta, kao i na ona koja su nastala online ili u kontekstu digitalne tehnologije, već na djela čiji je sadržaj nužno definiran unutar strukture osjećaja današnjice. U samom procesu nastajanja djela vidljiva je naznačena problematika: umjetnik marginalizirane dijelove fotografije i isječke s interneta postupkom montaže postavlja u željeni odnos. Djela Stjepana Šandrka prožeta su kritičkom, likovno-političkom, ali i duhovitom notom suvremenih muzejskih situacija, dilema i trivijalizacije umjetnosti i izlagačkog sustava. Radovi izloženi u Galeriji Zuccato logično se nastavljaju na dosadašnji umjetnikov opus u kojem se bavi reakcijom promatrača nad promatranim i odgovorom promatrača na zahtjev muzeja za kontemplacijom nad djelom. Josip Tirić je slikar.

Njegova djela nisu određena čitljivom temom, univerzalnim narativom, nametnutom porukom. To su slikarska djela u svojoj srži, ona su obračun djela sa samim sobom, obračun umjetnika i djela te umjetnika i suvremenog slikarstva. I možda je baš čisti obračun sa slikarskim nužan danas kad umjetnost zahtijeva konstantno tumačenje i kad se promatrač fokusira na riječi koje ga objašnjavaju, a ne na izravnu emociju koju djelo emanira prema promatraču, zapisala je Patricia Počanić za radove ovih umjetnika.

Vrlo kvalitetni umjetnici Pavle Pavlović rođen je 1983. godine u Beogradu. Diplomirao je slikarstvo pod mentorstvom prof. Zoltana Novaka. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Samoboru i Zagrebu. Stjepan Šandrk rođen je 1984. u Osijeku. Diplomirao je na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Igora Rončevića 2006. godine, a 2007. upisao je poslijediplomski doktorski studij na istoj Akademiji. Član je HDLU-a i HZSU-a. Izlagao je na 17 samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu. Josip Tirić rođen je 1982. u Travniku, BiH. Od 2001. do 2007. studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik je nagrade ALU Zagreb za najuspješnijeg diplomanta. Izlagao je na više samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radno vrijeme galerije je svakim danom od 10 do 12 i 19 do 22 sata osim nedjelje i praznika. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter