Propisana velicina oka ugrožava istarske ribare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što ce za nekoliko godina biti s istarskim ribarstvom, posebno kocarenjem? U Europskoj uniji nas ceka definitivna propast! S pitanjem, i istodobno ponudenim odgovorom, obratio nam se prije neki dan Danilo Latin, profesionalni ribar iz Savudrije, zabrinut za osobnu egzistenciju, buduci da se i sam bavi kocarenjem.

U akvatoriju zapadne obale Istre kocarski je ribolov specifican, razlicit od ostalih dijelova našeg ribolovnog mora, iako svi kocari rade s jednakim alatom i na isti nacin. Stanovitih slicnosti ima samo s druge strane istarske obale, na kvarnerskom podrucju. Opravdano strahovanje izazivaju odredbe o ribarstvu Europske unije i, posebno, Generalne komisije za ribarstvo Mediterana. U njoj je Hrvatska jedna od stranaka, jednako kao i EU, što znaci da smo obvezni provoditi njene odluke. Te obvezujuce uredbe u ovom slucaju nisu prihvatljive za istarske ribare. Njihovom primjenom ostat ce bez glavne lovine - muzgavca.

U ribolovnoj zoni A, a to je zapadna obala Istre, pridnenom povlacnom mrežom kocom najviše se lovi muzgavac, za razliku od ostalog dijela Jadranskog mora gdje dominiraju oslic ili trlja. Da se barem mogu zamijeniti za škampe, ribari bi bili presretni! Upravo iz tog razloga naši zakonski propisi dopuštaju istarskim ribarima korištenje mreže manjeg oka.

Prema Pravilniku o obavljanju gospodarskog ribolova na moru, sada je u nas razlicita velicina oka za kocarenje u unutarnjem i vanjskom ribolovnom moru - u unutarnjem 24 milimetra po osnovici, odnosno 48 izduženo, a u vanjskom ribolovnom moru 20, odnosno 40 milimetara. Iznimno za lov glavonožaca u akvatoriju zapadne obale Istre dopuštena je upotreba mreža znatno manjeg oka mrežnog tega vrece - 14 milimetara.

Takve mreže smiju se rabiti u razdoblju od 1. ožujka do 1. listopada. Dosad se moglo, ali više nece. Iduce godine, prema odluci Komisije za Mediteran, na mreži koci naši ribari moraju imati oko 40 milimetara kvadratno, ili 50 milimetara dijagonalno, u citavom Jadranskom moru. Isto tako i Talijani.

- Za nas to znaci propast, što cemo loviti ako ne možemo muzgavce? Oko 50 nema smisla - folpo, sipa i trlja njime se ne mogu loviti. Sve ostale kocarske vrste u našim su ulovima slabo zastupljene, opravdano negoduje Danilo Latin.

Prema njegovim rijecima, to je jedan udarac; drugi dolazi iz ureda EU-a. Danom stupanja u tu asocijaciju njene uredbe postaju obvezujuce za naše ribare, uz neke iznimke kojima se postojeca stanje produžuje za godinu dana. Jedna od takvih odnosi se na kocarenje uz istarsku obalu, prvenstveno zapadnu, a manje Kvarner. Istarski kocari dobili su odgodu, mogu raditi na udaljenosti milju i pol od obale, a ne tri, kako propisuje Europa, jer nema dovoljne dubine. Tamo gdje je dubina veca od 50 metara, što uz zapadnu obalu Istre nije slucaj, kocari manji od 15 metara moci ce raditi na milju od obale.

Ribarima je ostavljeno dovoljno vremena za pripremu na novonastale okolnosti, isticali su naši pregovaraci prilikom zakljucenja ribarskog poglavlja. Malo to znaci istarskim ribarima, kad vece dubine nemaju ni daleko od kopna, niti imaju novaca za kupnju velikih brodova s kojima bi radili na otvorenom moru. Mogu se samo nadati, jer pregovaraci su rekli da bi uz povoljan razvoj dogadanja, neke odgode mogle postati trajne.

Doci ce do prelova lista
Primjenom tih odredbi upitnima postaje buducnost stotinjak ribarskih obrta u Istri, istice Danilo Latin. Negativno ce se to odraziti na drugi dio ribarskog poslovanja. Doci ce do prelova lista, jer ce se vecina nas preorijentirati na taj ribolov. Ne preostaje nam trece rješenje, osim lova listova ili napuštanja ribarstva. Pitam se, cemu se ulažu velika sredstva u gradnju ribarske infrastrukture, kad ona nece nikome koristiti. (Branko ŠULJIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter