Propeler Motovuna putuje u Urugvaj

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Propeler Motovuna putuje u Urugvaj Film "Kašnjenje" urugvajskog redatelja Rodriga Pla osvojio je "Propeler Motovuna", glavnu nagradu 15. Motovunskog filmskog festivala, a prema obrazloženju žirija čiji su članovi bili Ruth Bradley, Simon Perry i Jagoda Kaloper, zaslužio ju je zbog svoje "humanosti i nježnosti, te ekspresivne i emotivne priče o obiteljskoj ljubavi, koja je snimljena s izvanrednim redateljskim vještinama".

Nagrada "Bauer" za najbolji film u regiji pripala je filmu "Klip" srpske redateljice Maje Miloš; nagradu međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI osvojio je film "Igra" švedskog redatelja Rubena Oestlunda, dok je nagradu za najbolji kratki film dobio nizozemski film "Slonove noge" redatelja Dana Geesina.

Popis ovogodišnjih motovunskih festivalskih nagrada zaokružuju ranije dodijeljena nagrada "Maverick" britanskom redatelju Terenceu Daviesu, te nagrade "50 godina" dodijeljene Veljku Bulajiću i Lordanu Zafranoviću.

Inače, susreti novinara s festivalskim gostima, u press-gardenu, vrtu ispod motovunskog hotela Kaštel, održavani su uz jedan duhoviti scenografski dodatak: skulpturu koja u najvećem dijelu svoga obujma u potpunosti slijedi čuveni Augustinčićev portret Titove figure, ali s Jovankinim licem odnosno glavom.

Predzadnjeg dana festivala obznanjeno je da se radi o skulpturi Ivana Fiolića koja se zove "TI & TO", a taj Tito s Jovankinim licem izazivao je među festivalskim gostima dvije vrste pozornosti: domaći, odnosno filmaši s područja bivše države, u pravilu bi se nasmijali vidjevši skulpturu i odmah se pošli slikati uz nju (posebno se ponosno uz nju slikao Lordan Zafranović, nazdravljajući u objektive čašom vina); a stranci su radoznalo zapitkivali tko je to prikazan skulpturom, pa bi se nasmijali kad bi im se objasnilo i također se pošli slikati. (Davor ŠIŠOVIĆ; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter