Propast Hrvatske kreditne unije u SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od najvecih kolapsa kreditnih unija u Sjedinjenim Americkim Državama vezan je, nažalost, uz hrvatsko ime. Prošlog je tjedna Federalni sud uClevelandu, Ohio, podigao optužnice protiv devetorice umiješanih u novcane malverzacije koje su dovele do propasti Hrvatske kreditne unije svetog Pavla.

Još lani u travnju americka je Federalna agencija kreditnih unija (NCUA) preuzela upravu nad spomenutom unijom nakon što je zapala u ozbiljne financijske teškoce. Istraga je potom pokazala da je njen menadžer Anthony Raguz (51) ispisao više od tisucu pozajmica bez pokrica teških oko 70 milijuna dolara, što je Uniju i dovelo do kolapsa i zatvaranja. Za svoje je "usluge" dobio oko pola milijuna dolara mita.

Medu optuženima je i 48-godišnji Koljo Nikolovski, s prebivalištem u gradu Eastlake, Ohio, te u Skoplju gdje, kako piše dnevni list The Plain Dealer, figurira kao clan organiziranog kriminala. Baš je Nikolovski izmedu 2003. i 2009. godine izvukao uz pomoc Raguza oko 5,6 milijuna dolara koje nikad nije vratio. Optužnica navodi da je dio novca Nikolovski potrošio na skupocjene automobile dok je 2,3 milijuna dolara prebacio na bankovni racun u Skoplju. Od pocetka sijecnja ove godine je u pritvoru.

Hrvatska kreditna unija ima dva ureda, jedan u Eastlakeu i drugi u crkvi sv. Pavla u Clevelandu. Njezino je potonuce - NCUA je da pokrije štetu osigurala 170 milijuna dolara - oznaceno kao jedno od najvecih u povijesti kreditnih unija na ovoj strani Bare. Americki državni odvjetnik Steven Dettelbach opisuje slucaj kao vrlo ozbiljan te dodaje da se istraga nastavlja.

Hrvatska kreditna unija utemeljena je prije 67 godina pod krovom Hrvatske crkve svetog Pavla i ima 5.400 clanova. Njezina su likvidna sredstva do kraha iznosila oko 251 milijun americkih dolara. Svaki je clan unije osiguran baš putem NCUA-e na iznos do 250 tisuca dolara.

Obrazlažuci akciju federalaca, glasnogovornik NCUA-e John McKechnie je u Washingtonu izjavio da je unija "naglo financijski oslabjela" te da su imali teškoca s vodenjem knjigovodstva. Dodao je još da se federalno preuzimanje kontrole nad unijama rijetko dogada te da je od 7.500 federalno osiguranih kreditnih unija širom zemlje ovo tek drugo preuzimanje u godini dana. Za usporedbu, pod kljuc godišnje ovdje ide cak oko stotinjak banaka.

U razgovoru za Glas Istre pastor crkve vlc. Mirko Hladni odmah se ogradio rekavši da je crkva samo klijent unije te da je osnovana prije 1943. godine kao pomoc Hrvatima u tom dijelu Sjedinjenih Americkih Država. Na pitanje koliko je spomen hrvatskog imena u nazivu unije naškodio ugledu, odgovorio je da je ovaj slucaj bacio ljagu ne samo na ovdašnje Hrvate vec i na citavu naciju.

“Mislim ipak, iako ne bih ulazio u detalje, da je nekome smetala naša unija, da nekome nije odgovaralo to što postojimo. Sumnjam u to da se iza akcije federalnih agenata kriju razni lobiji kojima Hrvati iz poznatih povijesnih razloga nisu dragi”, rekao je te dodao da su federalci vrlo grubo proveli akciju preuzimanja. Pastor Hladni smatra da se sve moglo riješiti i bez zatvaranja unije te da bi dovoljno bilo samo da su kaznili one koji su se ogriješili o zakon.

Prema njegovim rijecima, zatvaranjem unije nastao je veliki problem medu našim ljudima na sjeveru države Ohio. “Lakše smo slali novac u rodnu zemlju, poznavali smo ljude koji tamo rade, sve je bilo lakše. Sad moramo otvoriti nove racune u drugim bankama. Sve je puno kompliciranije. Jako puno obitelji trpi zbog toga”, zakljucio je pastor te istaknuo da bi hrvatska diplomacija trebala nešto uciniti.


Podijeli: Facebook Twiter