Propao dogovor o Ljubljanskoj banci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Banka za medunarodna poravnanja (BIS-a) iz Basela odbila je zahtjev Hrvatske da posreduje u sporu sa Slovenijom u vezi sa starom deviznom štednjom Ljubljanske banke!

Iz odluke koja je pocetkom studenoga dostavljena na adresu hrvatske Vlade i potpredsjednika Ivana Šukera jasno se vidi da je Jadranka Kosor pravila "racun bez krcmara" kada je mjesecima uvjeravala javnost da se upravo uz pomoc Basela nalazi pred rješenjem problema stare devizne štednje, piše Vecernji list.

Jaime Caruiana, generalni direktor, i Peter Dittus, generalni sekretar BIS-a, izricito su odbili ponudu Vlade da arbitriraju u sporu sa Slovencima jer su zakljucili da u tom procesu ne mogu ponuditi ništa novo u odnosu na neuspješne pregovore o sukcesiji vodene od lipnja 2001. do rujna 2002.

Jedino što je hrvatskoj strani ponudeno je mogucnost da guverneri država sljednica bivše Jugoslavije neformalno razgovaraju u prostorima BIS-a o toj temi tijekom redovitih sastanaka koji se održavaju svaka dva mjeseca.

Tijekom nedavnog susreta s Pahorom u Lovranu Kosor se hvalila brzim rješenjem, a podupro ju je i slovenski kolega rekavši da su države našle rješenje problema koji 20 godina opterecuje odnose.

"Ne kažem da je taj proces sada završen, ali našli smo rješenje", rekao je Borut Pahor. Ako su ga i našli, ono zacijelo nece ici na ruku hrvatskim štedišama, ali ni štedišama iz BiH, koji su izgubili u Ljubljanskoj banci više nego Hrvati.

Ukupna štednja hrvatskih gradana u Ljubljanskoj banci iznosila je oko 420 milijuna eura, ne racunajuci kamate. Od toga je Hrvatska u svoj javni dug preuzela oko 260 milijuna eura, a 160 milijuna eura štediše su zadržale u toj banci.


Podijeli: Facebook Twiter