Propala i druga dražba Merkantovih nekretnina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredinom sijecnja održana je druga dražba nekretnina u stecajnom postupku nad dužnikom Merkant d.d. ciji je stecajni upravitelj Dražen Ezgeta. Zanimljivo je istaknuti da je isti dan održano još 12 javnih dražbi za nekretnine vrijedne gotovo 27 milijuna kuna, od cega se ipak najveci dio nekretnina, vrijednih cak 20 milijuna kuna, odnose upravo na Merkantove.

Kako smo saznali od stecajnog upravitelja Ezgete, on je tek jedan u nizu upravitelja koji je preuzeo stecajni postupak jer stecaj Merkanta traje još od 1998. Dakle, na ovoj dražbi prodavalo se po drugi put sedam nekretnina, i to zemljišta, dvorišta i ostatak štala u katastarskoj opcini Galižana na ukupno više od 26 tisuca cetvornih metara.

Definirana cijena, po procjeni vještaka, iznosila je 19,8 milijuna kuna, ali se po odluci suda prodajna cijena nije mogla sniziti.

- Imao sam nekoliko upita zainteresiranih za kupnju ovih nekretnina, ali u konacnici nije prodana niti jedna stoga ce se prodaja ponoviti, po treci put, i to 4. ožujka i tada ce cijene biti niže, a ja ocekujem da ce to biti i do 30 posto.

Želim naglasiti da su prvi isplatni red radnici kojima ce, cim prodaja bude realizirana, biti isplaceno oko dva milijuna kuna koja potražuju, istaknuo je Ezgeta te dodao da imaju i web stranicu Merkant-pula na kojoj zainteresirani mogu dobiti sve potrebne informacije.

U sijecnju je održana i prodaja nekretnina usmenom javnom dražbom u stecajnom postupku nad dužnikom Sigma d.o.o. iz Pule i, kako saznajemo od stecajne upraviteljice Ljubice Božic, prodano je jedno zemljište, dok zgrada s pripadajucim zemljištem nije i ide po drugi put na prodaju po istoj cijeni.

Ta ce se dražba održati 24. veljace i takoder se, još ovaj put, cijena nece umanjivati. Radi se o površini od gotovo cetiri i pol tisuce cetvornih metara na kojoj se nalazi tvornicka hala i privredno dvorište, u industrijskoj zoni Galižana, procijenjene vrijednosti 6,9 milijuna kuna.

- U meduvremenu, tocnije do 12. veljace, prikupljamo i ponude za prodaju pokretnina istog dužnika, cija je ukupna vrijednost utvrdena u iznosu od 890 tisuca kuna bez PDV-a. Radi se o strojevima, alatu i inventaru za proizvodnju bicikala i metalnih stolica, i to o poluproizvodima i gotovim proizvodima te uredskoj opremi.

U 10 sati 12. veljace u poslovnom prostoru stecajnog dužnika u Galižani otvarat cemo sve pristigle ponude i znati je li i što od pokretnina prodano, rekla nam je Božic.

Iako se ovdje radi o velikim vrijednostima nekretnina, valja istaknuti da ce se, što zbog stecaja što zbog ovrha, cak stotinu nekretnina i veliki broj pokretnina prodavati putem dražbi na opcinskim i trgovackim sudovima u Istri u iduca tri mjeseca.


Podijeli: Facebook Twiter