Propadaju ploce na pulskoj Portarati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno oštecenje postolja sjeverne strane Slavoluka Sergijevaca pokrenulo je lavinu pitanja o uredenju i sigurnosti antickih spomenika, ali i pitanje stanja trga Portarate. Oronule kamene ploce na kojima su vec nastala ozbiljna oštecenja i rupe, kao i pohabano stepenište koje vodi prema Kaštelu zorno svjedoce da je kamenim plocama na Poratarati istekao rok trajanja. I to nakon jedva 15 godina otkako je trg rekonstruiran.

Zbog cega ploce propadaju nakon samo 15 godina od obnove, a prijašnje su odolijevale cak dva stoljeca, upitali smo arhitekta Bruna Nefata. Projektanta Marija Smilovica, na žalost, nismo uspjeli kontaktirati usprkos višednevnim pozivima.

Nefat nam je pojasnio da su ploce na Portarati izradene od kamena pješcenjaka, poznatijeg kao sivac, a koji su Austrijanci vrlo cesto koristili kad su gradili Pulu. Medutim, ispostavilo se da je odabrani kamen bio promašaj te da ce se propadanje Portarate nastaviti, odnosno da nema druge pomoci osim zamjene ploca i postavljanja novih.

- Materijal (kamen) se pali zbog površinske obrade kojom se dobiva povecanje površinske tvrdoce. Ukoliko kamen sivac nije dobar, posljedice su rupe i oštecenja koja su zapravo prirodna pojava. Oštecenja nastaju zbog takozvanih leca unutar kamena (rupe zraka ili vode u slojevima), što je slucaj s kamenom na Portarati, rekao je Nefat.

Napomenuo je da projektom zasigurno nije bilo predvideno da Portaratom prolaze kamioni i svakojaka vozila. - No, s obzirom na to da se ne poštuje ta odredba, nije cudno što je došlo do propadanja, rekao je Nefat. Kad krene propadanje, nema pomoci, nastavio je, radi se o kamenu koji se "voli listati" i bit ce sve gore.

Komentar o izgledu Portarate zatražili smo i od Giankarla Župica, danas direktora Urbisa. "Da se njega pitalo, Portarata bi zasigurno drukcije izgledala", komentirao je.

Složio se da je odabrani kamen na Portarati bio promašaj. Napomenuo je da je to kamen koji se upotrebljavao sredinom i krajem prošlog stoljeca kada promet nije bio tako intenzivan. Smatra da nema pomoci, osim postavljanja novih kamenih ploca.

- Nije rijetkost ondje vidjeti parkirane motocikle, kamione za dostavu pa i šlepere. To sigurno ne pomaže u zaštiti trga, rekao je Župic.

Prema podacima iz naše arhive, izvedba projekta "Portarata", odnosno za arheološke radove, po prvom ugovoru bila je ugovorena za oko 1,3 milijuna nekadašnjih njemackih maraka. Završni radovi s kamenom iznosili su takoder toliko pa je ispalo da je Portarata bila "teška" ukupno 2,7 milijuna nekadašnjih maraka, odnosno, preracunato, 1,2 milijuna eura. (N. SOFTIC; snimio M. ANGELINI)

Stanje slavoluka otkrit ce 3D laserski snimak

Krajem tekuce ili pocetkom iduce godine za Slavoluk Sergijevaca bit ce izraden 3D laserski snimak, odnosno virtualni prikaz koji je, osim što je preduvjet za procjenu oštecenja, ujedno i temelj izrade plana konzervatorsko-restauratorskih radova te eventualno onih konstruktivne sanacije, doznajemo od ravnatelja Arheološkog muzeja Istre Darka Komše.

- Posljednje istraživanje staticke stabilnosti iz '90-ih pokazalo da je slavoluk stabilan. Mjerenjem planiramo utvrditi frekvenciju slavoluka te na taj nacin doznati kako buka, promet i koncerti na Portarati utjecu na njegovu stabilnost.

- Na srecu, svi su pulski spomenici izgradeni od vrlo kvalitetnog vinkuranskog kamena iskorištenog i za gradnju Venecije, koja još uvijek 'stoji na nogama'. Najvecu štetu uzrokuje vegetacija za cije uklanjanje dva do tri puta godišnje angažiramo alpiniste. Uz to, slavoluk redovito pregledavamo te pokrecemo inicijative vezane za ocuvanje sigurnosti gradevina, rekao je Komšo. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter