Propada vrijedno nalazište u Kandlerovoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugroženo je najvece kopneno, sustavno istraženo nalazište amfora na svijetu, koje se nalazi u pulskoj Kandlerovoj ulici, na mjestu planirane garažne kuce. Tu nam je informaciju u cetvrtak potvrdio ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo koji je istaknuo da je ugroženo cijelo nalazište, odnosno cijeli taj lokalitet, a ne samo 2.117 amfora.

- Mi vec godinu i pol dana pokušavamo stupiti u kontakt s izvodacem radova, zagrebackom tvrtkom PZ ulaganja, ali uzaludno. U meduvremenu nalazište propada, a mi ne možemo uciniti ništa da to stanje promijenimo. Pokušavamo sustavno upozoravati sve mjerodavne institucije, ali ništa, kazao je Komšo.

Konstatirao je tek da su amfore pohranjene u drvene konstrukcije koje nisu pravi i krajnji nacin pohrane tih nalaza.

- Takoder, morali bismo nastaviti i radove u dijelu koji nije dovršen, a sve to ne možemo bez izvodaca. Naime, radi se o vrlo vrijednom podrucju jer je tu zapravo rijec o velikom naselju i jednom od najvažnijih podrucja na kojem su boravili Histri…, rekao nam je Komšo.

I naš pokušaj da stupimo u kontakt s Romanom Binderom, direktorom PZ ulaganja, neslavno je završio. Gradski procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat nam je rekao da je i Grad slao dopise u PZ ulaganja i takoder nisu dobili nikakav odgovor.

- Mi smo na razini Grada i s nadležnim službama imali nekoliko sastanaka gdje su se i cule nekakve inicijative o tome što raditi s tim gradilištem, odnosno je li moguce raskinuti ugovor o pravu gradenja. I odgovor je da za sada ne možemo uciniti ništa jer je taj ugovor vrlo egzaktan. U njemu piše da investitor mora izgraditi objekt u roku od 18 mjeseci od završetka arheoloških istraživanja. Da bi se taj rok mogao poceti racunati, Konzervatorski odjel mora donijeti rješenje o završetku arheoloških radova, ustvrdio je Prhat.

- Situacija s tim nalazištem i opcenito nekretninom se dodatno pogoršala u imovinskopravnim i vlasnickim odnosima, jer je Hypo banka, za osiguranje kredita koji je uzela firma PZ ulaganja, na toj nekretnini upisala založno pravo. Tako da je to sada pat-pozicija što se tice nekretnine i situaciju cini kompleksnijom, kaže nadalje procelnik. (S. ZRINIC TERLEVIC)

VIŠE O OVOJ TEMI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter