Propada najstarija kuća u Puli

Najstarija kuća u Puli u Maksimijanovoj ulici i dalje propada
Najstarija kuća u Puli u Maksimijanovoj ulici i dalje propada

Na najstarijoj zgradi u Puli, koja datira čak iz 1270. godine, a nalazi se na adresi Maksimijanova 11/Prolaz kod Zdenca 8, posljednjih dana otvorila se veća rupa na pročelju koja se treba sanirati. Jedan od suvlasnika zgrade, Irfan Sefer, trebao bi je sanirati, kao što je nedavno popravio urušeni krov, no otvoreno je pitanje njene trajne sanacije i konzervacije za buduće naraštaje.

Nužno čisto vlasništvo

Riječ je o zgradi koja je procijenjena kao iznimno vrijedan graditeljski dvokatni spomenik kulturne baštine Pule i prijeti joj urušavanje iako su odavno konzervatori preporučili njezinu cjelovitu sanaciju.

Nakon dugogodišnje borbe da se zgrada vrati u funkcionalno stanje, Sefer je konačno početkom godine dočekao da mu Grad Pula ponudi neke od gradskih stanova u zamjenu za njegovo vlasništvo. Naime, da bi Grad sanirao najstariju pulsku zgradu, ona treba biti u cijelosti u njegovu vlasništvu. Međutim, Sefer se neugodno iznenadio kada je u oglasu vidio da su se isti ti stanovi koji su ponuđeni njemu na izbor našli i na javnom natječaju za prodaju.

- Stanove koji su mi ponuđeni stavili su na natječaj prije nego smo se uspjeli dogovoriti o zamjeni, bez obzira na to što sam neke od njih išao pogledati, a, istini za volju, bilo ih je derutnih i neuvjetnih. Neki koji su procijenjeni dvostruko više od mog dvotrećinskog dijela nemaju niti WC i kupaonicu u stanu, a za njihovu adaptaciju i nadoplatu razlike trebao bih izdvojiti gotovo deset tisuća eura. Ponuđeni stanovi su male kvadrature, a skupih kvadrata. Na dan kada je objavljen natječaj dobio sam i ja od Grada dopis da se očitujem za svaki od njih, rekao nam je Sefer.

Grad zainteresiran za otkup

Na upit Gradu što kane učiniti da bi se zaštitilo kulturno dobro, dobili smo odgovor da imaju "naročiti interes za otkupom suvlasničkog dijela od Irfana Sefera".

- Radi se o jednoj od najstarijih građevina u gradu, sa statusom kulturnog dobra, te postoji interes za adaptacijom građevine u skladu s uvjetima nadležnog Konzervatorskog odjela, budući da se ona nalazi u izrazito lošem stanju, potvrdili su nam iz gradske uprave. - Gospodin Sefer se u više navrata izjasnio da kao suvlasnik nema financijskih mogućnosti za sudjelovanje u troškovima sanacije zgrade. Zakonska regulativa u ovom slučaju ne omogućava izvlaštenje navedenog suvlasničkog dijela nekretnine, pa stjecanje samovlasništva građevine u korist Grada ovisi isključivo o volji navedenog suvlasnika. Bez obzira na to što se radi o zgradi koja predstavlja kulturno dobro, kako se ne nalazi u cijelosti u vlasništvu Grada, nema zakonske osnove da ulažemo financijska sredstava u sanaciju a da u troškovima nee sudjeluje suvlasnik, kažu nadalje u odgovoru nadležni u Gradu. (G. ROJNIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter