Propada li projekt memorijalnog centra Mate Parlov?

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Prije gotovo dvije godine pokrenuta je inicijativa obitelji Parlov za otvaranjem memorijalnog centra "Mate Parlov". No, ona još uvijek nije realizirana, a realizacija se, nažalost, niti ne nazire. Naime, odlukom gradonačelnika Borisa Miletića, Grad Pula je 2013. godine Udruzi "Mate Parlov" dodijelio gradski poslovni prostor u prizemlju Carrarine 4 (bivši Krigla bar), površine gotovo 152 četvorna metra za obavljanje djelatnosti od interesa za Pulu, no na tome je sve stalo.

Kako doznajemo iz Udruge "Mate Parlov", od Grada Pule su u veljači 2013. godine zaprimili ugovor o uporabi poslovnog prostora u Carrarinoj 4 na potpis, no bez ikakvog prijašnjeg razgovora o uvjetima. Tako je u ugovoru navedeno da je korisnik dužan plaćati komunalnu i druge naknade te snositi troškove tekućeg održavanja poslovnog prostora.

To zapravo znači da troškove treba podmirivati bez obzira je li prostor u funkciji ili nije. Nadalje, u ugovoru je navedeno da je adaptaciju prostora korisnik u obvezi izvesti o vlastitom trošku, bez prava na povrat uloženih sredstava. Također, vrlo važna ugovorna stavka korisnika prostora obvezuje da adaptaciju izvrši u roku od 12 mjeseci od dana potpisa ugovora.

Budući da je troškove uređenja prostora stručni procjenitelj procijenio na oko 1,5 milijuna kuna (detaljni troškovnik nije bilo moguće izraditi pošto je prostor dan na korištenje Pula Film Festivalu), a u pitanju je sanacija kompletne infrastrukture, sanacija krova, instalacija za vodu i električnu energiju, zatim izrada sanitarnih čvorova, podnih obloga i pročelja zgrade, obitelj Parlov nije u mogućnosti izvesti spomenute radove u zadanom roku.

Stoga, zbog nemogućnosti tako izdašnog financijskog podmirenja u samo 12 mjeseci, je odustala od potpisivanja ugovora. S navedenim razlozima o nemogućnosti prihvaćanja spomenutih uvjeta iz ugovora, uputili su i dopis Uredu Grada, no do danas nisu primili nikakvu povratnu informaciju. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter