Propada li biznis s otkupom zlata?

Za gram zlata moguće je dobiti od 78 do 234 kune, ovisno o kakvoći (Arhiva)
Za gram zlata moguće je dobiti od 78 do 234 kune, ovisno o kakvoći (Arhiva)

Nakon što je početkom tjedna cijena zlata na svjetskim burzama zabilježila drastičan pad od 11 posto, kada je u samo jednom danu ovaj plemeniti metal pojeftinio s 1.534,4 na 1.364,4 američka dolara za uncu, što nije zabilježeno još od ožujka 1980. godine, postavlja se pitanje dali se biznis s otkupom zlata više uopće isplati.

Naime, sada postignuta cijena zlata za trećinu je manja od rekordnih 1.920,30 dolara za uncu iz listopada 2011. godine, kad su zbog dugogodišnje europske krize i sporog oporavka američkog gospodarstva brojni investitori nesiguran novac zamijenili zlatom.

U Hrvatskoj su otkupljivačnice zlata gotovo na svakom uglu, a u njih ulaze većinom građani kojima je "voda došla do grla", zadovoljni što za svoj nakit mogu dobiti pokoju kunu, iako svjesni da je riječ o četverostruko nižoj cijeni od stvarne vrijednosti. Primjerice, za zlatni prsten vrijednosti 300 kuna, nudi se otkup od najviše 80-ak kuna.

Činjenica je da se kod građana iscrpljuju zalihe zlata, stoga su glasine o propasti ovog vrtoglavo brzoširećeg biznisa sve češće. Pokušali smo čuti stavove vlasnika i direktora tvrtki za otkup zlata, no većinom nisu bili raspoloženi za razgovor, što zapravo i potvrđuje njihovu bojazan od sloma posla.

- Sasvim je sigurno kako će se manji otkupljivači zbog pada cijena naći u problemima jer naznaka o rastu nema, imamo informacije kako su i brojne zlatarnice prestale s otkupljivanjem zlata, no mi smo spremno dočekali situaciju i imamo način za amortizirati eventualne gubitke, kazao nam je Loris Dessardo, vlasnik tvrtke Auro Domus koja je s 240 poslovnica vodeća u zlatarskom biznisu u Hrvatskoj. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter