Pronađeno tijelo satnika Lucasa Gruenthera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijelo satnika Lucasa Gruenthera (33) pronađeno je danas nešto prije 16 sati u moru u blizini mjesta Pesaro. Tako je okončana trodnevna potraga za pilotom lovca F-16 koji se u ponedjeljak navečer srušio u Jadransko more.

Tijelo je pronašao i izvukao brod talijanske Obalne straže, a lokacija je bila poprilično južno od mjesta primarne potrage, odnosno lokacije na kojoj je talijanska kontrola leta posljednji put imala pilotov F-16 na radarima.

Podsjetimo, Gruenther je u ponedjeljak nešto malo prije 20 sati prijavio neke probleme unutar svog zrakoplova, a malo nakon toga se izgubio svaki trag Fighting Falcona s radara. Krenula je opsežna potraga, u koju su bila uključena i dva hrvatska broda Brodospasa "Moon" i "Sun", koji inače opskrbljuju naftne platforme na sjevernom Jadranu.

Potragom je koordinirala lučka kapetanija Ravenne, a najveći brod tehnike u potrazi dala je obalna straža.

No, sudjelovali su i civilni i ribarski brodovi. Amerikanci prvo vrijeme nisu sudjelovali u potrazi jer zračna baza Aviano nema službu spašavanja. No, tijekom srijede su iz drugih europskih baza doletjela tri izvidnička aviona P-3 Orion te jedan HC-130, specijaliziran za potragu i spašavanje.

U srijedu navečer je zapovjedništvo Aviana povuklo čak i potez očajnika, i u ispomoć poslalo borbene lovce F-16, koji nisu adekvatni za traganje, ali su se nadali da bi svojim termalnim kamerama mogli pomoći drugom brodovlju i avionima.

Pilotova supruga Cassy, koja je u visokom stupnju trudnoće, priopćenjem se prvi put medijski pojavila u noći sa srijede na četvrtak po europskom vremenu te je isticala da je uvjerena da joj je suprug živ.

Gruenther je uz to što je bio pilot bio i planinar te licencirani ronilac, tako da mu se žena nadala da može preživjeti ovu nesreću. Tijekom potrage u srijedu pronađeni su bili dijelovi zrakoplova i padobrana. Baš je taj padobran donio pravu nadu spasiteljima, jer je bio prvi signal da se ipak uspio katapultirati.

Kako potraga nije davala rezultate, širila se i površina pretrage te je pronađeno tijelo pokojnog pilota.

Satnik Gruenther inače je bio zadužen za sigurnost letenja u 31. Wingu smještenom u Avianu, a odradio je i jednu misiju u Afganistanu, gdje je bio u zrakoplovnim postrojbama u zračnoj podršci trupama na zemlji. (D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter