Pronadeno tijelo Imre Mesaroša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijelo jednog od dvojice ribara nestalih u nedjelju u pulskom akvatoriju, 54-godišnjeg Imre Mesaroša iz Pule, poznatijeg pod nadimkom Pišta, u ponedjeljak u 8.30 sati pronadeno je u uvali podno restorana turistickog naselja Centinera u Banjolama.

Za njegovim kolegom Raulom Sedejom (56) iz Pule, s kojim se Mesaroš u nedjelju oko 15 sati plavom passarom dužine 7,5 metara s Ribarske kolibe uputio u ribolov prema svjetioniku Porer, traga brodica Lucke kapetanije i policije, a u poslijepodnevnim satima su cetiri tima Gorske službe spašavanja pretraživala obalu na podrucju Banjola.

Tijekom jutra podrucje izmedu Banjola i Porera pretraživali su i brod Obalne straže Andrija Mohorovicic te zrakoplov Obalne straže, ali takoder bez uspjeha.

Ribar Ivan Šebelja, koji je u ponedjeljak ujutro pronašao tijelo Imre Mesaroša, potreseno nam je ispricao da je o tome odmah obavijestio Lucku kapetaniju te da ne želi nagadati o tome što se dvojici pulskih ribara moglo dogoditi na moru.

Tijelo ribara u uvali je u prisutnosti policije pregledala mrtvozornica koja na njemu nije našla tragove nasilja te je ono oko 11.20 sati po nalogu istražne sutkinje Sene Midžic Putigna radi sudsko-medicinske obdukcije prebaceno na Odjel patologije pulske Opce bolnice da bi se utvrdio tocan uzrok smrti.

Ribar Edi Brženda ispricao nam je da je svojom brodicom Manuela isplovio istovremeno s Raulom i Pištom cija je pasara inace bila privezana na molu kraj njegove ribarice.

- Isplovili smo u kanal izmedu Banjola i Fraškera, odnosno prema rtu Bumbište gdje smo se razdvojili. Mi smo krenuli dalje na otvoreno more, a Raul i Pišta nastavili su prema Poreru. Bilo je dosta mora, dosta marete i velikih valova. Osvrtali smo se tri ili cetiri puta i vidjeli njihovu barku, no kasnije ih zbog valova i velike udaljenosti nismo više mogli vidjeti.

Na Ribarsku smo se vratili u 17.20 sati i, po nekoj logici, oni su vec trebali biti tu, ali ih nije bilo. Tad se posumnjalo da nešto nije u redu, pa smo oko 18.30 sati krenuli u potragu. Prošli smo dio kod crvenih stijena i Kanjona, obavijestili Lucku kapetaniju, a zbog lošeg vremena nije se moglo dalje.

U nedjelju je više ribarica izašlo na more, ali su se vratile jer je zbog jugozapadnjaka stvarno bilo ružno. Trebali su se vratiti i oni. Tražili smo ih do 21 sat u nedjelju, a ujutro je moj brat bio brodom na poziciji na koju su isplovili i tamo našao njihov šenjal, oznaku za mreže, veli Brženda.

U restoranu Ribarska koliba gdje je, kako vele, Raul cim bi izašao s barke došao na dec crnog, doznajemo da su oba nestala Puljana bila profesionalni ribari.

- Ribari nisu uputili poziv za pomoc putem radio stanice, a moguce je da nisu ponijeli pojaseve i rakete jer ih ljudi baš i ne ostavljaju na barci buduci da se to cesto krade. Možda se na moru sve prebrzo dogodilo pa nisu stigli ni na koji nacin pozvati pomoc. Teško je sada nagadati što se dogodilo. Na škrapama kod Banjola nadene su plutajuce oznake za mreže, pokušalo se locirati signal njihovih mobitela, ali posljednji razgovor nestalih ribara zabilježen je u nedjelju oko 15.30 sati.

U ponedjeljak ujutro je izmedu Banjola i Porera uocena naftna mrlja, na poziciji na kojoj je dubina mora oko 35 metara, ali nije uoceno odakle tocno istjece nafta, kazao je kapetan pulske Lucke kapetanije Josip Lazaric isprativši brod Lucke kapetanije koji se s pulske rive otisnuo u nastavak potrage za nestalim Raulom Sedejom.


Podijeli: Facebook Twiter