Pronađeno blago zakopano prije 70 godina - zvono svetog Tome

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

San svakog arheologa je pronaći zakopano blago, nešto vrijedno duboko zakopano i skriveno od znatiželjnih pogleda. Pulski su arheolozi dijelom ostvarili i taj san, iako nisu pronašli blago u smislu novca, skrivenih zlatnika ili dragulja, no pronašli su nešto zbilja vrlo vrijedno.

Na današnjoj konferenciji za novinare kod pulske katedrale predstavljen je nalaz zakopanog blaga, pronađenog u podrumu Arheološkog muzeja Istre u sklopu radova na adaptaciji muzeja.

Prikaz sv. Tome

Riječ je o dva zvona iz 14. i 15. stoljeća, koja su skrivena prije 70 godina, najvjerojatnije poslije Drugog svjetskog rata ili najkasnije 1947. godine.

- Ovo drugo zvono se prvotno nalazilo na crkvi sv. Tome, a u 19. st. na Komunalnoj palači i označavalo je sate. Nakon obnove Komunalne palače, preseljeno je u Muzej, gdje je bilo izloženo u stalnom postavu. Zvono svetoga Tome je izuzetno važno za grad Pulu jer je Sv. Toma apostol zaštitnik Pule i pulske biskupije.

Nalaz ovih zvona više su od nalaza zakopanog blaga. Riječ je o spašenoj kulturno-povijesnoj baštini bogate i dinamične povijesti grada Pule, tijekom koje su brojni vrijedni spomenici uništeni ili nestali, kazao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre koji je nalaze predstavio uz Željka Ujčića, voditelja Srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Istre, Tatjanu Bradara, voditeljicu Novovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Istre te Rikarda Lekaja, župnika župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Puli.

Zvona su bila na dubini manje od metra prekrivena novinama na talijanskom jeziku, kamenim pločama i zalivena betonom. Cijeli svoj radni vijek djelatnici muzeja i ja hodali smo preko njih, dodao je Komšo.

Veće zvono rad je zvonoljevača Salvatora iz 1425. godine (Salvator me fecit), a na njemu je prikaz Sv. Tome. U vodiču prvog Muzeja u Puli (Museo Civico della Citta' di Pola), tiskanom 1915. godine, opis je navedenog zvona koje se nalazilo na stepeništu. Drugo, manje zvono rad je zvonoljevača Bela i Vivencija (Magister Belo et Vivencius me fecit), a jučer je rečeno da ga se može datirati u drugu četvrtinu 14. st. prema ostalim datiranim zvonima istih majstora na području Istre i Dalmacije.

- Iz literature poznato je nedatirano zvono majstora Bela i Vivencija koje je pripadalo crkvi sv. Lovre u Buzetu. Na razglednici nastaloj tridesetih godina 20. stoljeća u uglu prostorije vidi se zvono koje se najvjerojatnije može povezati sa zvonom majstora Bela i Vivencija, a nalazilo se u postavu nakon preseljenja u današnju zgradu 1930. godine (R. Museo dell'Istria) u dvorani posvećenoj novovjekovnoj građi. Gdje su zvona izlivena, trenutnim stanjem istraživanja ne možemo još uvijek znati. Tek predstoji proučavanje. Može se pretpostaviti da su zakopana u podrumske prostorije neposredno prije, za vrijeme ili nakon Drugog svjetskog rata, kazala je Bradara.

Željko Ujčić govorio je o štovanje Sv. Tome u Puli, a na što se nadovezao i župnik Lekaj.

Crkva sv. Tome

Sv. Toma apostol je zaštitnik (patron) Pule i pulske biskupije. Uz pulsku katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije nalazila se crkva sv. Tome. Arheološka istraživanja tijekom Drugog svjetskog rata utvrdila su dvije ranokršćanske faze ove crkve. Prvobitno, početkom IV. st. to je bila jednostavna jednobrodna dvorana, a početkom V. stoljeća produžena je na začelju gdje je dograđeno polukružno svetište.

- Na dijelu današnjeg župnog dvora (odnosno portika) od ove crkve su očuvani svega manji dijelovi podnog višebojnog mozaika i mramorni ulomci - dijelovi tranzena oltarne pregrade iz VI. stoljeća.

Godine 1860. na području svetišta pronađen je oltarni grob s pohranjenim relikvijarima (danas u Beču – Kunsthistorischen Museum), srebreni s prikazima Krista i apostola (V. st.) i manji, zlatni (VI. st.) sa stiliziranim ukrasima. Za taj se smatra da je sadržavao relikviju patrona Sv. Tome Apostola, kazao je Ujčić.

Crkva Sv. Tome je vjerski bila još izrazitije korištena u razdoblju obnove same katedrale (XV. i XVI. st.), ali je već 1580. godine ona zapuštena i ruševna. - U potpunosti je napuštena 1657. godine, a njeni skromni arhitektonski ostaci bili su vidljivi još 1812. godine, zaključio je Ujčić.

Uvijek kada se spominje svetog Tomu, navodi se da je bio nevjerni Toma, odnosno da nije vjerovao u Kristovo uskrsnuće. No, kako su jučer rekli predstavljači ovoga otkrića, zvona su pronađena baš prije Uskrsa. (Vanesa BEGIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter