Pronađeni dijelovi antičke ili kasnoantičke gradske vile?

Zidovi pronađeni ispod starog igrališta OŠ Centar (M. MIJOŠEK)
Zidovi pronađeni ispod starog igrališta OŠ Centar (M. MIJOŠEK)

Svega desetak dana od početka radova na sanaciji i rekonstrukciji dječjeg igrališta Osnovne škole Centar "izvirili" su arheološki nalazi. Doduše, za sada oni nisu zaustavili daljnje radove, ali je i dalje otvoreno pitanje hoće li se upravo to dogoditi. Naime, za sada je još uvijek neizvjesna veličina i važnost pronađenih arheoloških ostataka, a daljnja sudbina radova bit će poznata već u ponedjeljak.

Istraživanja na metar i pol dubine

Kako bilo, na samom gradilištu pored otvorenih iskopa zatekli smo višeg kustosa Romualda Zlatonića, koji obavlja nadzor u ime Arheološkog muzeja Istre. Prema njegovim riječima, prvi su nalazi registrirani vrlo plitko, već uz sam asfaltni sloj uz igralište, a bila je riječ o temeljima austrougarskih zgrada koje su srušene tijekom bombardiranja u Drugog svjetskom ratu.

- Niti 30 centimetara dublje naišli smo međutim na kasnoantički zid s temeljnim stopama. Zbog toga je izvršeno arheološko istraživanje sjeveroistočnog dijela igrališta i tom smo prilikom registrirali još dva kasnoantička zida s temeljnom stopom koja su direktno sjela na još starije strukture, a mi vjerujemo da je riječ o tri manja antička zida. Sada provodimo istraživanja na dubini od metra i pol. Međutim, zbog manje površine iskopa, za sada samo pretpostavljamo da se na tom području nalazila veća gradska vila ili villa urbana iz antičkog ili kasnoantičkog razdoblja, ali to još ne znamo. Dakle, na tim njenim ostacima su tijekom kraja 19. i početka 20. stoljeća izgrađeni austrijski stambeni objekti koji su potom tijekom Drugog svjetskog rata srušeni. Odonda je tu igralište, koliko mi je poznato, rekao nam je arheolog Zlatonić.

Blizina gradskog bedema

Ističe da su i ranije znali da ovdje mora biti nešto, jer su tijekom radova na plinofikaciji u obližnjoj Dalmatinovoj ulici naišli na ostatke gradske vile, a isti su ostaci pronađeni i kod Zavoda za zapošljavanje.

- Zašto je ovo nalazište važno? Jer konačno imamo sliku da je na ovom području bilo nešto iz antike i kasne antike, jer su sve dosad o ovom području informacije bile vrlo šture, a dokumentacija nedostatna. Stoga vjerujemo da ovdje možda ima i nekih drugih struktura jer je u blizini gradski bedem, kao što se protezao i kod Stare robne kuće na Portarati, gdje su i kula i bunar, dok se ovdje proteže kanal Pragrande i, vjerujemo, isto bedem, ističe nadalje Zlatonić i dodaje da je zasad otvoren zid u dužini od desetak metara i drugi od 17 metara te da rade na dubini od metar i pol do 1,70 metara.

- U drugim dijelovima otvaramo, odnosno sondiramo samo malo da vidimo strukturu zidova, ali ne idemo dublje da ne naletimo na vodu jer kada dođemo na nultu točku, kao što nam se to dogodilo 1996. godine na Portarati i kod Stare robne kuće, tada nam počne nadirati voda, kaže nam na kraju Zlatonić i dodaje da će se, ne bude li daljnjih potreba za arheološkim istraživanjima, sve pronađeno dokumentirati, zaštititi geofolijom i dozvoliti nastavak radova na uređenju školskog igrališta. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter