Pronađene umjetnine koje su opljačkali nacisti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjetničko blago koje su opljačkali nacisti, a koje je otkriveno u jednom stanu u Muenchenu, sadrži umjetnine iz 16. stoljeća pa sve do modernog razdoblja, objavile su u utorak njemačke vlasti koje ističu da su među autorima umjetnina velikani poput Canaletta, Courbeta, Picassa, Chagalla i Toulouse-Lautreca.

Carinski službenici pronašli su oko 1.400 umjetničkih djela tijekom prošlogodišnje pretrage stana, kazao je Siegfried Kloeble iz istražnog carinskog ureda. "Kada smo pretražili stan pronašli smo brojne slike. Bile su profesionalno uskladištene i u jako dobrom stanju", dodao je.

Kazao je da su medijske optužbe da su vlasti dvije godine skrivale to otkriće pretjerane. Jedna židovska skupina je optužila Njemačku za moralno suučesništvo u skrivanju ukradenih slika, a Njemačka je izložena kritikama da je i inače proces povrata umjetnina pokradenih iz europskih muzeja tijekom Drugog svjetskog rata presložen i da nema dovoljnu financijsku potporu.

Reinhard Nemetz iz ureda javnog tužitelja u Augsburgu je kazao da se ne planira objava popisa umjetnina na internetu. Umjesto toga, kazao je, pozivaju se svi oni koji misle da bi među pronađenim blagom mogle biti umjetnine njihovih predaka da se jave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter