Pronadene još dvije žrtve s Concordije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još dva trupla žrtava brodoloma Costa Concordije pronadena su u olupini broda, rekao je u ponedjeljak vladin povjerenik za taj slucaj Franco Gabrielli.

- Pronašli smo trupla dviju žena na cetvrtoj palubi, blizu internetskog kafea. Ovime se broj žrtava popeo na 15, rekao je Gabrielli na konferenciji za novinare na talijanskom otoku Gigliu, ispred kojega se Costa Concordia nasukala prije deset dana.

Od petnaest pronadenih tijela samo je osam identificirano (cetvero Francuza, po jedan Talijan, Španjolac, Nijemac i Madar). Po popisu putnika još nedostaje dvadesetak osoba, medu kojima su Nijemci, mladi francuski par, dvoje americkih umirovljenika i talijanska djevojcica.

Istraga o brodolomu mogla bi se proširiti na kompaniju Costa Cruises, vlasnicu broda, rekao je odvjetnik kapetana Francesca Schettina u ponedjeljak.

Do sada su talijanski tužitelji bili usredotoceni na Schettina, optuženog za izazivanje nesrece i koji je sada pod istragom za višestruko ubojstvo iz nehaja i napuštanja broda prije kraja evakuacije.

Schettinov odvjetnik Bruno Leporatti rekao je da dokazi o telefonskim razgovorima njegovog klijenta s kompanijom Costa Cruises u vrijeme nesrece mogu dovesti do proširenja istrage jer su trece strane "barem doprinijele stvaranju tragicnog dogadaja".

Tužitelji tvrde da je kapetan usmjerio brod na samo 150 metara od obale otocica Giglio, manevar poznat kao pozdrav, da bi se javio otocanima. Schettino je priznao da se previše približio obali, ali negira da je jedini odgovoran za nesrecu.

Uporno tvrdi da je toj nesreci pridonijelo više cimbenika, kao i to da je direktora operacija Costa Cruisesa Roberta Ferrarinija u više navrata zvao da pošalje u pomoc tegljace i helikoptere.

Iz Costa Cruises tvrde da je Schettino oklijevao sa slanjem SOS signala i evakuacijom putnika te da je sjedištu kompanije slao lažne informacije.

Po transkriptima saslušanja Schettina koji su u subotu procurili talijanskim medijima Schettino tvrdi da je, cim je uvidio razmjere štete, nazvao Ferrarinija.

- Ne mogu se sjetiti koliko sam ga puta zvao u narednih sat i 15 minuta. U svakom slucaju siguran sam da sam Ferrarinija o svemu informirao istovremeno dok se sve dogadalo, rekao je Schettino. Još nije objavljeno ono što Schettino tvrdi da je Ferrarini odgovorio.

Leporatti je odvojeno od pitanja širenja istrage izjavio da su rezultati Schettinovih testova na droge bili negativni. Schettino, medutim, u noci incidenta nije testiran na alkohol.

Proširenje istrage preusmjerilo bi dio pažnje sa Schettina kojega se do sada predstavljalo kao gotovo iskljucivo odgovornog za nesrecu.


Podijeli: Facebook Twiter