Pronađena mina u blizini vrsarske luke

Ilustracija (PU Istarska)
Ilustracija (PU Istarska)

Ribar je u blizini luke Vrsar u nedjelju mrežom povukao minu na plovilo. Policiju je o pronalasku mine obavijestio u 17.40 sati te su po dojavi u Vrsar upućeni djelatnici Protueksplozivnog odjela PU istarske.

Utvrđeno je da se radi o protubrodskoj mini iz II. svjetskog rata, te su je odvezli na kamenolom Kirmenjak gdje je u ponedjeljak kontrolirano uništena. Pored ove mine, ovih je dana pronađeno još neeksplodiranih eksplozivnih sredstava. Naime, u petak su oko 15.50 sati na Valellungi u Puli policajci na prostoru bivše vojarne pronašli tri upaljača za topnička zrna i jedno topničko zrno.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Policija podsjeća građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima, prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. U slučaju uočavanja minsko-eksplozivnog sredstva u moru, s plovila ili prilikom ronjenja, potrebno je zabilježiti poziciju uz uporabu GPS sustava navigacije i po mogućnosti s bovom ili plutačom te dojaviti policiji na broj 192. U slučaju ulova minsko-eksplozivnog sredstva unutar mreže i podizanja na palubu plovila, potrebno je zaustaviti plovilo, ne vraćati minsko-eksplozivno sredstvo u more te odmah javiti policiji. Policija će na teren poslati stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter