Pronadena 12. žrtva havarije kruzera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanski spasioci u subotu poslijepodne pronašli su tijelo žene u olupini Coste Concordie koja se nasukala prije osam dana, rekao je jedan policijski dužnosnik, cime se broj žrtava brodoloma popeo na dvanaest.

Tijelo su pronašli ronioci obalne straže na mostu 4 u stražnjem dijelu broda, precizira isti izvor. Još nije pronadeno 20 osoba od 4.299 putnika i clanova posade kruzera.

Tijelo je izneseno na kopno. Za identifikaciju ce biti potrebni DNK testovi jer je tijelo neprepoznatljivo nakon tjedan dana u vodi, dodao je isti izvor.

Za sada je službeno identificirano osam žrtava: šest turista, od kojih cetvero Francuza, jedan Talijan, jedan Španjolac, jedan peruanski konobar i jedan madarski violinist.

Medu 20 osoba koje se vode kao nestale je deset Nijemaca, jedan francuski par i jedan par americkih umirovljenika.

Kapetan kruzera Francesco Schettino izjavio je sucima da je smjesta obavijestio vlasnike broda o nesreci i zanijekao da je odgadao proglašavanje uzbune i slanje signala za pomoc, doznaje se u subotui z sudskih izvora.

Schettino je okrivljen da je 13. sijecnja izazvao nesrecu u kojoj je živote izgubilo 12 ljudi. Nalazi se u kucnom pritvoru, optužen za više ubojstava, izazivanje brodoloma i napuštanje broda prije nego su putnici bili evakuirani.

Tužitelji tvrde da je kapetan usmjerio brod na samo 150 metara od obale otocica Giglio, manevar poznat kao "pozdrav" da bi se javio otocanima. Schettino je priznao da se previše približio obali, ali negira da je jedini odgovoran za nesrecu.

Uporno tvrdi da je toj nesreci pridonijelo više cimbenika, kao i to da je direktora operacija Costa Cruises Roberta Ferrarinija u više navrata zvao da pošalje u pomoc tegljace i helikoptere.

Iz Costa Crociere pak tvrde da je Schettino oklijevao sa slanjem SOS signala i evakuacijom putnika te da je sjedištu kompanije slao lažne informacije.


Podijeli: Facebook Twiter