Pronaden lijek protiv prehlade?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz laboratorija u Cambridgeu stiže odlicna vijest. Naime, znanstvenici tvrde kako su došli do revolucionarnog otkrica lijeka protiv prehlade, koji bi možda uskoro mogao i biti dostupan te pomoci mnogima koji joj podliježu svake godine.

Kako tvrde znanstvenici, njihovo revolucionarno otkrice se temelji na tome da lijece prehladu, a ne samo simptome prehlade. Lijek koji bi zasigurno razveselio mnoge sprijecio bi povracanje, hunjavicu i druge neugodne popratne pojave prehlade.

Istraživanje Laboratory of Molecular Biology u Cambridgeu tvrdi da je dosadašnje znanje i stav o ljudskom imunološkom sustavu i imunološkoj reakciji bilo sasvim pogrešno.

Po prvi puta su znanstvenici uspjeli dokazati da naš imunološki sustav može razoriti virus obicne prehlade i nakon što je ušao u unutrašnjost stanice, za razliku od dosadašnjeg mišljenja da kada virus ude u stanice nema osobite pomoci, simptomi se mogu samo ublažiti i strpljivo cekati da virus sam od sebe oslabi i nestane iz organizma.

Otkrice britanskih znanstvenika temelji se na antitijelima koja ne uništavaju stanicu, ali razaraju viruse i tvrdi da antivirusna antitijela zapravo mogu uci u stanicu koju je napao virus i za samo sat ili dva uništiti virus u stanici.

Ukoliko se ovo otkrice pokaže doista tocnim i sigurnim, otvaraju se mogucnosti za razvoj nove generacije antivirusnih lijekova koji ce utjecati ce na milijune života. Upravo su virusi u današnje vrijeme najcešci uzrocnici smrti i to cak dvostruko veci od raka.

Razlog tome je što se sakriju unutar stanice i tako ostaju tako zašticeni od prirodnog imunološkog sustava, ali i od jakih antibiotika.

Znanstvenici vjeruju da ce prva klinicka ispitivanja novih lijekova moci zapoceti za dvije do pet godina.


Podijeli: Facebook Twiter