Pronađen kasnoantički grob u Malom rimskom kazalištu

Voditeljica istraživanja Silvana Petešić
Voditeljica istraživanja Silvana Petešić

Od kada su počela arheološka istraživanja na lokalitetu Malog rimskog kazališta, svako toliko pojavi se nalaz koji uspije iznenaditi  i same arheologe, iako su otpočetka i sami svjesni značaja i važnosti ove lokacije. Tako je unatrag dva dana amfora s ljudskim ostacima, vjerojatno iz kasnoantičkog doba, iznenadila tim arheologa na čelu s voditeljicom istraživanja Silvanom Petešić.

Radovi na ovoj lokaciji traju zapravo već pet godina, iako su se posljednje dvije godine zahuktali. Tako su tijekom prošlogodišnjih radova naišli na jedan rani, histarski grob, te na jedan kasnoantički kada su u amfori nađene kosti dva novorođenčeta, vjerojatno tek rođena blizanca, pretpostavlja se iz vremena od V. do VII. stoljeća.

Ove godine radove su nastavili na površini orkestre Malog rimskog kazališta, otkopali su i napravili sondu u podlozi rimskog opločenja da bi vidjeli kako su tada izrađivali temelje građevina.

- Radili su na tvrdom sloju kamena sa žbukom, a na to su stavljali opločenje orkestre. Potom smo nastavili radove u dijelu gdje se nisu sačuvale originalne ploče i istražili kanal za odvodnju oborinskih voda. Taj smo kanal istražili do dna, ali nismo dobili neke značajne rezultate osim uvida u to kako su zidani kanali, ispričala nam je Petešić.

Potom su, kaže, nakon orkestre krenuli na krajnji zapadni dio kazališta i tu otkrili koncentrični završni dio kazališta.

Upravo tijekom uklanjanju površinskih nasipanih slojeva u dubini do pola metra uočen je grob točno u dijelu gdje se izmjenjuju slojevi.

- U ovom smo dijelu naišli na ostatak cilindrične kasnoantičke amfore, vjerojatno afričke provenijencije, a u njoj ostatke ljudskih kostiju. Amfora je već ranije napukla pa se u njoj naziru ostaci lubanje koju sada polako i oprezno čistimo dalje da se sve ne rastvori i sadržaj ne raspe. Lubanja doduše ne stoji u svom anatomskom položaju i teško je za sada reći išta detaljnije, jer treba sve očistiti do kraja i dati na analizu, a za amforu odrediti točan tip i dataciju.

No, možemo reći da je iz kasnoantičkog razdoblja kada kazalište više nije bilo u funkciji, iako je i nas sama lokacija groba, tako visoko na brdu, iznenadila, kaže nadalje Petešić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter