Pronaden dragocjen ružicasti dijamant

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika rudarska britansko-australska kompanija Rio Tinto objavila je u srijedu da je iskopala "nesvakidašnji" ružicasti dijamant od gotovo 13 karata, ocijenivši da je rijec o najrjedem i najvrednijem dragom kamenu koji je dosad pronaden u Australiji.

Nazvan Argyle Pink Jubilee (Ružicasti jubilej iz Argyla), neobraden kamen od 12,76 karata pronaden je u rudniku dijamanata Argyle kojim upravlja Rio Tinto, u Kimberleyju, na zapadu Australije, dodaje kompanija.

"Dijamant ovakva formata još nije viden" u Australiji, rekla je Josephine Johnson iz te tvrtke. "Trebalo je cekati 26 godina da bismo izvadili ovaj kamen i vjerojatno takav više necemo vidjeti".

Kamen, nazvan u cast dijamantnog jubileja Elizabete II., kraljice australske države, svijetloružicaste je boje i slican je Williamsonu Pinku (24 karata) koji je britanska kraljica dobila na dar u prigodi vjencanja za vojvodu od Edinburgha 1947. Williamson je iste godine iskopan u Tanzaniji.

Oko 90 posto ružicastih dijamanata u svijetu iskopano je u rudniku Argyle u Kimberleyju, u vlasništvu Rio Tinta.

Najvece dijamante u pravilu kupuju muzeji ili ih vece kuce poput Christie'sa i Sotheby'sa nude na dražbi. Neki su se davno prije darovali monarsima.

Nakon rezanja i brušenja, što ce potrajati desetak dana, Ružicasti jubilej ce procijeniti medunarodni strucnjaci, izložit ce se u više zemalja svijeta i potkraj godine prodati na privatnoj dražbi. Mogao bi biti vrijedan milijune dolara.


Podijeli: Facebook Twiter