Pronaden Bin Ladenov dnevnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americke obavještajne službe proucavaju dnevnik pronaden u rezidenciji u kojoj je ubijen Osama bin Laden koji sadrži njegove bilješke o buducim akcijama, rekao je jedan americki dužnosnik, kako u cetvrtak prenosi France Presse.

Medu materijalom zaplijenjenim u akciji u kojoj je 2. svibnja u Pakistanu ubijen Bin Laden, nalazi se knjižica u kojoj je Bin Laden bilježio svoje ideje o akcijama, rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. Nije rijec o dnevniku osobnih misli ili emocija, dodao je.

"Ne sadrži ništa o mjestima na koja je išao ili što je radio", dodao je izvor, umanjujuci važnost otkrica u odnosu na zaplijenjena racunala, hard diskove, DVD-ove, memorijske kartice i materijal za snimanje.

Ton Donilon, savjetnik za nacionalnu sigurnost americkog predsjednika, rekao je u nedjelju da materijal zaplijenjen u akciji odgovara "biblioteci manjeg sveucilišta".

Fotografije ubojstva jezive, ali to je on


Republikanski clan senatskog odbora za vojna pitanja James Inhofe pogledao je fotografije mrtvog Bin Ladena i izjavio da one, iako jezive, ne ostavljaju nikakvu sumnju da je celnik Al Kaide ubijen.

Inhofe je u razgovoru za CNN kazao da je vidio 15 fotografija, devet snimljenih na mjestu ubojstva u kuci u Abotabadu, tri na palubi broda USS Vinsona s kojeg je Bin Ladenovo tijelo baceno u more i tri starije fotografije za usporedbu.

"One su, naravno, jezive jer su snimljene odmah poslije ubojstva", rekao je Inhofe, opisavši da se na njima vidi Bin Ladenova moždana tvar kroz ocnu duplju. Inhofe, veliki pobornik javnog objavljivanja fotografija bez obzira na tu grozotu, nimalo ne žali što ih je pogledao.

Senator je rekao da su najmanje dvije fotografije snimljene na brodu, pri pranju Bin Ladenova tijela, sasvim podobne za objavljivanje jer je na njima teroristicki celnik lako prepoznatljiv.

CIA je u utorak ponudila clanovima vojnih i obavještajnih odbora americkog parlamenta da pogledaju fotografije, ako to žele. Inhofe je prvi koji je prihvatio poziv.

"Želio sam to uciniti da bih mogao reci da sam ih pogledao i otklonio svaku sumnju da to možda nije Bin Laden", rekao je Inhofe. "On je. Mrtav je. Nema ga više", zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter