Pronaden anticki plocnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konzervacija zidova na nalazištu anticke villae rusticae, na rtu Tiola u Katoru kraj Umaga, novi je pomak u ostvarenju projekta "Sepomaia" koji bi trebao biti okrunjen otvaranjem multimedijskog arheološkog parka na licu mjesta: podrucju izmedu Zambratije, Sipra, Katora i Monterola, koje se u antici zvalo Sepomaia, a danas na svakom koraku otkriva ostatke stare civilizacije.

Što je nedavno ucinjeno, novinarima su pokazale voditeljica projekta i arheološkog istraživanja koje je obavljao Muzej grada Umaga, procelnica Konzervatorskog odjela u Puli Narcisa Bolšec Ferri, Biljana Petrovic Markežic, njena zamjenica na celu istraživanja, te v. d. ravnateljice Muzeja Biljana Bojic.



"Nalazimo se na podrucju izrazito podložnom djelovanju covjeka, usred plaže hotela Koralj i, u manjem dijelu, hotela Aurora, na kojemu je konzervacija rezultata istraživanja posebno važna. Radili smo na prostoru od sto metara kvadratnih te obuhvatili i dijelove zidova koje je od 1965. do 1970. istraživao profesor Štefan Mlakar iz Arheološkog muzeja Istre i koje je trebalo popraviti", rekla je Bolšec Ferri.

Izvršeno je cišcenje kruništa i zidne mase, rekonstrukcija nepostojecih dijelova, zidanje kruništa, sanacija zidnog plašta na urušenim mjestima, zazidivanje, uredenje podova i potpornog dijela šetnice.



"Napravljena je i probna sonda da bi se vidjelo kako su zidovi gradeni, pri cemu smo arheološkim istraživanjem 30 cm ispod površine pronašli kanal od kamenih ploca vezanih žbukom i pored njega nekoliko velikih kamenih ploca koje predstavljaju hodnu površinu, što još jednom potvrduje bogatstvo ovog nalazišta", dodala je Petrovic Markežic.

U iduce dvije-tri godine treba nastaviti sa zaštitnim arheološkim istraživanjima koja su na tom kopnenom dijelu zapocela 2003.

"Tada smo krenuli zato što je Istraturist želio prezentirati i iskorištavati, u najboljem smislu te rijeci, ovaj lokalitet u turisticke svrhe. No, s iskrenim žaljenjem moram konstatirati da, izuzev prve godine, nije našao interes za financiranje radova na rtu Tioli koji bi trebao biti srce buduceg arheološkog parka", istaknula je Bolšec Ferri.


Podijeli: Facebook Twiter