Promrzla pastirica dvije noći lutala šumom

Alaga Samardžić (M. SARDELIN)
Alaga Samardžić (M. SARDELIN)

Jučer okoe 11 sati na šumskom predjelu u blizini mjesta Kave pronađena je živa, ali promrzla i dehidrirana 74-godišnja Hasibe Samardžić iz Stanice kraj Grožnjana, a rodom iz Bosne i Hercegovine, koja je nestala u utorak navečer dok je u blizini mjesta Ražmani vodila ovce prema Grožnjanu. Bila je viđena i dan kasnije, u srijedu oko 14.45 sati, uz cestu u blizini mjesta Marušići.

Pronašao ju je zamjenik zapovjednika umaških vatrogasaca Boris Milić s nekolicinom speleologa iz Buja kojima je rekla da je tražila ovce koje su joj u jednom trenutku nestale iz vida te da se bez njih nije željela vratiti kući. Ekipa Hitne medicinske pomoći iz Umaga pružila joj je prvu pomoć te je odvezla na daljnju obradu.

Jučer nam Alaga Samardžić nije skrivao brigu za suprugu za koju kaže da se svakoga dana sve više gubi i slabo čuje. Hasibe je, dok smo bili u posjeti na njihovom imanju, ležala u krevetu nakon dolaska iz bolnice te s njom nismo mogli razgovarati.

U potrazi za pastiricom sudjelovali su policajci, spasitelji GSS-a, vatrogasci Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Umaga, Buja, Novigrada i Oprtlja, vatrogasci JVP-a iz Umaga, pripadnici speleološke udruge iz Buja te lovci lovačkih društava iz Buja, Oprtlja, Grožnjana i Momjana.

- Kada je skrenula u šumu u rukama je imala malo, tek izleženo janje kojeg je u ta dva dana, koliko smo je tražili, izgubila. Pored toga spavala je u šumi gdje je i gumene čizme izgubila. Uglavnom, odmah sam krenuo za njom no nisam imao sreće. Tražio sam je i noću. U srijedu, dok sam je tražio čuo sam glas malog janjčića i pokušao doći do njega, no nisam mogao jer je stalno mijenjao pravac. Nismo odmah zvali policiju, već tek slijedeći dan (u srijedu, op. a.). Srećom jučer su je pronašli u blizini Ražmana, kaže nam Alaga.

Strahovao je za nju jer je bila sama i spavala u šumi, a preko dana je tražila stado koje je bilo s Alagom dok je ona mislila da se izgubilo. Ustvari izgubila se ona. (M. SARDELIN, S. BODLAJ IVAŠIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter