Promovirano 40 novih majstora obrtnika

Dobitnici majstorskih diploma s predsjednikom Komore Mariom Paliskom
Dobitnici majstorskih diploma s predsjednikom Komore Mariom Paliskom

U Obrtničkoj komori Istarske županije danas je održana svečana dodjela majstorskih diploma za kandidate koji su ispite položili u proljetnom roku 2013. godine.

Najviši stupanj obrazovanja za obrtnička zanimanja steklo je tako 40 osoba, među kojima je 12 majstora frizera, 11 automehaničara, četiri elektroinstalatera, zatim tri slastičara, dva kozmetičara i isto toliko plinoinstalatera te po jedan stolar, mesar, soboslikar ličilac, zidar, klesar i graditelj brodova.

- Majstorska zvanja su vrlo cijenjena u Hrvatskoj i u Europi, a stječu se polaganjem majstorskog ispita. Otvaranje velikog europskog tržišta predstavlja za vas priliku, ali i izazov s kojim ćete se znati suočiti. Znanje i umijeće koje ste pokazali na majstorskom ispitu omogućit će vam samostalno obavljanje obrtničkih djelatnosti, vođenje obrta i daljnje napredovanje u struci, rekao je novim istarskim majstorima predsjednik županijske Komore Mario Paliska.

Kako je biti obrtnik u današnjoj gospodarskoj situaciji pitali smo Estrelitu Belušić, koja je promovirana u majstoricu frizerku.

- Od frizerskog se posla može živjeti, ali se moraš istaknuti, biti jedinstven, unositi novosti, biti kreativan i tada možeš uspjeti i imati dovoljno mušterija, kazala je Belušić, koja je u Pazinu početkom ovog mjeseca otvorila svoj salon i time ostvarila svoj san da bude samostalna.

Majstorski je ispit uspješno položio i automehaničar Dejan Čavić iz Pule. Želja mu je jednog dana otvoriti svoj obrt, a zasad radi kod privatnika. "Posla ima dosta. Ovo sam zanimanje odabrao iz ljubavi prema automobilima i motorima i nadam se da ću jednog dana imati svoju radnju", rekao nam je Čavić.

Majstorski ispit položili su Đani Sinčić, Irenka Bestulić, Rafaela Mihatović, Ivana Vidaković, Dario Kajasa, Karmen Ninić, Tamara Jekić, Dajana Jurić, Gordana Lušetić, Roberta Damijanić, Kristina Zović Nađ, Martina Krizmanić, Ines Buršić, Estrelita Belušić, Andrea Grego, Helena Uzelac, Suzana Ključević, Ines Cvitan, Marijana Brtan, Ivana Brnečić, David Zogović, Martin Tarandek, Olivijero Mijandrušić, Mišel Zulijani, Kristijan Zustović, Kristijan Lukez, Goran Buić, Adrijano Blašković, Siniša Zoretić, Kristijan Petrović, Erik Ujčić, Vedran Belušić, Marko Buršić, Tedi Zaharija, Igor Lisica, Teo Šijan, Dejan Čavić, Igor Crljenica, Alen Pavlić i Sebastijan Ivšić. (M. JERIN, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter