Promoviranje istrovenetskog kroz pjesmu i predstave

Program su najavili Goran Kauzlarić Griff, Marianna Jelicich Buić i Vladimir Torbica (K. FLEGAR)
Program su najavili Goran Kauzlarić Griff, Marianna Jelicich Buić i Vladimir Torbica (K. FLEGAR)

Drugi Festival dell 'Istroveneto/Festival istrovenetskog narječja u Bujama će se održati od 2. do 4. svibnja u organizaciji Grada Buja i Pučkog otvorenog učilišta, uz podršku Istarske županije, Talijanske unije, Narodnog sveučilišta iz Trsta, a pod pokroviteljstvom Regije Veneto.

Manifestaciju su predstavili koordinatorica i dogradonačelnica Marianna Jelicich Buić, županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica i umjetnički ravnatelj glazbenog dijela Dimela cantando (Reci mi to pjevajući) Goran Kauzlarić Griff.

- Cilj nam je valorizirati i promovirati istrovenetski koji se koristi od Rijeke preko Milja (talijanske Muggije) sve do Veneta, a u Istri je najvitalniji upravo na našem području Bujštine.

Festival je u svom prvom izdanju primljen s velikim odobravanjem publike i pozitivnim komentarima te smo ga ove godine proširili s dva na tri dana i kao novost uveli festival novih, neizdanih pjesama na istrovenetskom - Dimela cantando, rekla je Jelicich Buić.

Torbica je istaknuo da istrovenetski zaslužuje svoju kockicu u istarskom mozaiku kulture te da ovaj projekt Grada Buja i Istarske županije, pokrenut s velikim entuzijazmom i trudom, može samo napredovati.

 Dimela cantando najavio je Kauzlarić Griff, objasnivši da je na javni natječaj pristiglo 30-ak skladbi koje sa svojim autorima i izvođačima povezuju Hrvatsku, Sloveniju i Italiju, a izabrano ih je 13. Publika će ga imati priliku pratiti u subotu (4. svibnja) u gradskom kazalištu od 20 sati i uživati u izvedbama poznatih imena i mladih nada Tamare Obrovac, Franka Krajcara & Indivie, Sergia Pavata, Daniela Načinovića, Maria Lipovšeka Battifiace, Marina Florisa, Enza Horvatina, Stefana Heriga, Tea Banca, Tiziana Šurana, Irene Giorgi, Piera Pocecca i Arlene. Sve su pjesme već snimljene na CD tiskan u 700 primjeraka.

Tri najuspješnije pjesme izabrat će žiri koji čine glazbeni urednici i znalci iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a za svog će favorita glasati i publika. Nagrade za prva tri mjesta su unikatne skulpture bujske umjetnice Lovorke Lukani, autorice vizualnog identiteta Festivala.

Svečano otvorenje zakazano je u četvrtak (2. svibnja) u 18 sati na Trgu Josipa Broza Tita, na koji će se s Trga slobode spustiti Limena glazba Zajednice Talijana. Pola sata kasnije u atriju Učilišta će biti otvorena izložba fotografija s prošlogodišnjeg festivala autora Slađana Dragojevića i Gorana Kovačevića, a uslijedit će prvi dio "Su e xo pel palco" (Gore dolje po pozornici) s predstavama dramskih skupina Zajednica Talijana iz Hrvatske i Slovenije te projekcija dokumentarnog filma Matije Debeljuha iz projekta "Statica #2".

U petak se od 19 sati nastavljaju predstave nakon čega će u Zajednici Talijana koncert održati grupa Calicanto iz Veneta. Dan kasnije u ZT-u bit će dodijeljene nagrade za najbolje literarne i video radove pristigle na raspisani natječaj. Posjetitelji će sve što se događa u kazalištu moći pratiti na velikom ekranu na Trgu Josipa Broza Tita koji će biti zatvoren za promet. Uz "Gusto del istroveneto" (Okus istrovenetskog) u gradskim će lokalima moći degustirati i jela iz tradicije po popularnim cijenama. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter