Promovirana "U šenju ot rib - kanat bilih oblutki"


Restoran "Miramare" bio JE premalen za sve prijatelje i poštovatelje poezije Marije Družeta koja je u rodnom Pomeru, u sastavu obilježavanja Dana Općine Medulin, održala promociju svoje nove knjige "U šenju ot rib - kanat bilih oblutki", koju pored vrsne poezije krase i osebujne crno-bijele ilustracije.

Gost večeri Vladimiro Gagliardi, također pisac i pjesnik iz Pješčane Uvale, te kao i gospođa Družeta čuvar domaće beside i dijalekta, imao je ulogu svojevrsnog "čitalačkog pomagača", te su on i sama autorica naizmjence zaneseno čitali poeziju iz nove Družetine zbirke te time publici podarili izvanrednu, prisnu i intimnu pjesničku večer.

Više od šezdeset ljudi družilo se gotovo sat i pol s novim Marijinim stihovima. Bila je to prilika slušati ne samo odličnu poeziju, već i gotovo zaboravljen domaći dijalektalni govor, koji se ima sve manje i manje prilike slušati u našoj svakodnevici, a nekad se jedino tako govorilo u Pomeru i okolici. Marija i Vladimiro su nas na taj način vratili u prošlost koja kroz ovakve publikacije, ali i znalačko čitanje i intoniranje pojedinih riječi koje je zaista gušt slušati u ovakvim prigodama, ima šanse preživjeti i za nove naraštaje. Pjesme u knjizi sežu od imaginarnih nadrealnih trenutaka sve do najintimnijih osobnih momenata, a nije nedostajalo ni humorističnih svakodnevnih tema. (Tekst i foto Mario Rosanda)


Podijeli: Facebook Twiter