Promovirana mobilna aplikacija Pula+Heritage tour

(M.MIJOŠEK)
(M.MIJOŠEK)

Mobilna aplikacija pula+heritage tour, kulturni vodič grada Pule koja će se u potpunosti moći preuzeti za koji dan, predstavljena je jučer pred brojnim uzvanicima u Domu hrvatskih branitelja. Kako je naglasila voditeljica projekta, Nataša Beljan iz tvrtke Mara d.o.o. koja potpisuje ideju i realizaciju, aplikacija je nastala kao odgovor na sve zahtjevnije tržište i činjenicu da turisti općenito, svoj boravak u destinaciji kreiraju putem pametnih telefona i tablet uređaja, mobilnu smo aplikaciju zamislili kao kulturni vodič grada koji će predstavljati dodatan segment kulturne ponude i brendiranja grada.

Projekt je realiziran modelom javno - privatnog partnerstva, budući da su ideju i koncept tvrtke Mara d.o.o. Pula podržali pulska Turistička zajednica, Arheološki muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske kroz program Poduzetništvo u kulturi.

- Kroz dvije kulturne rute, Rimsku i Austrougarsku Pulu, obuhvaćene su najznačajnije kulturne znamenitosti i lokaliteti nastali pod utjecajem brojnih vladara, naroda i zbivanja. Putem interaktivne karte, galerijom fotografija i opisnim tekstom, mitom vezanim uz nastanak pojedinog spomenika aplikacija korisnika vodi kroz 70-ak lokaliteta, približava gradsku prošlost, te omogućuje lakše snalaženje kulturnim rutama grada i bržu dostupnost željenim informacijama.

S austrougarskom Pulom povezali smo i program 1914. - Puna je Pula/Pola gremita kojim se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata. Mobilnim aplikacijom obuhvaćeni su i najznačajniji kulturni punktovi grada kategorije Pula+ i Pula+ eventi preporučuju posjet muzejima, galerijama, kazalištu, multimedijalnom centru te kulturnim manifestacijama poput Pula film festivala, Sajma knjige, Dana antike, PUF-a, MKFM-a, Teatra Ulysses, Istrian hand madea, Istra gourmeta, Visualie i drugih, istaknula je između ostalog Beljan.

Lucija Lyon izvedbom djela Allegro uz pratnju profesorice Ane Debeljuh uvela je posjetitelje promocije u multimedijalnu šetnju našim gradom.

Aplikacija koja je vrlo jednostavna za korištenje, dostupna je na četiri jezika - hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom te je namijenjena pametnim telefonima i tablet uređajima s Android i iOS sustavima. Android verziju aplikacije moguće je besplatno preuzeti na linku objavljenom na internetskim stranicama TZ-a i tvrtke Mara; https://play.google.com/store/apps/details?id=co.infinum.koltour, a do konca tjedna, aplikaciju za iOS sustave bit će moguće preuzeti i preko App store-a. Tehnički dio, odnosno sam razvoj aplikacije odradila je tvrtka Infinum iz Zagreba. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter