Promovirana fotomonografija Đanija Celije

Đani Celija, Matteo Cardin, Hassan Abdelghani i Mladen Lučić
Đani Celija, Matteo Cardin, Hassan Abdelghani i Mladen Lučić

Fotomonografija "Shuffled Nudes" (Promiješani aktovi) Đanija Celije predstavljena je u pulskoj galeriji Makina u subotu.

Radi se o knjizi objavljenoj u izdanju Eikon Studija Mattea Cardina, koji je objavio i fotomonografije Hassana Abdelghanija, Sandre Vitaljić te Jelene Vukotić. Predgovor monografije potpisuje Mladen Lučić, koji objašnjava da "Celija radi više ciklusa, preciznije rečeno podciklusa, u kojima će različitim impostacijama snimljenog objekta i nijansiranjem fotografskih postupaka ispričati priču o mističnosti i začudnosti ženskog tijela, ne kao predmeta pohote, već kao one uzvišene forme koja je pokrenula najinspirativnije epizode u povijesti umjetnosti".

Na predstavljanju knjige Lučić je kazao da je knjiga sjajno otisnuta te da se u njoj točno vidi život fotografije.

- Upravo taj sjajan otisak dočarava u potpunosti fotografiju koju radi Đani Celija, a radi se o tradicionalnom njegovanju erotske fotografije. Uvjetno ćemo reći da se radi o erotskoj fotografiji jer ako je žensko tijelo motiv, ono ne mora uvijek biti erotika. Danas smo sve češći svjedoci da je žensko tijelo nažalost predmet pornografije, a Đani radi upravo suprotno. On vraća ljepotu, vraća jednu već davno izgubljenu estetsku komponentu koju žensko tijelo sadržava, kazao je Lučić.

Autor je zahvalio prisutnima što su došli u velikom broju te ponajviše svojim modelima bez kojih tih fotografija ne bi bilo. Zahvalio je i Cardinu, koji se odvažio napraviti seriju od četiri fotomonografija domaćih autora. On je za tu prigodu pripremio i jedan kratak tekst na hrvatskom.

- Đani je nadaren fotograf koji zaslužuje svu našu potporu i ovim putem želio bih mu zahvaliti što se uključio u ovaj projekt, kazao je Cardin.

Večer je nastavljena neformalnim druženjem, a svi zainteresirani mogli su kupiti potpisanu fotomonografiju Đanija Celije po sniženoj cijeni. U sklopu predstavljanja knjige Celija se predstavio i malom izložbom fotografija koje su samo dio materijala sadržanog u monografiji. U subotu 31. kolovoza, također u 21 sat, u galeriji Makina bit će predstavljena i četvrta knjiga u izdanju Eikon Studija, a to je fotomonografija "Infertile grounds" (Neplodna tla) Sandre Vitaljić. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter