Promovirana 22 nova majstora struke

Atilio Šujević (D. ŠTIFANIĆ)
Atilio Šujević (D. ŠTIFANIĆ)

U prostorijama Obrtničke komore Istarske županije u Puli svečano su predstavljeni nagrađeni najvišim nagradama Hrvatske obrtničke komore za 2014. godinu, te su podijeljena priznanja koja HOK-a dodjeljuje prigodom 20. obljetnice. Diplome su podijeljene novim majstorima koji su ispite položili u proljetnom roku ove godine. Novim majstorima tako su postala 22 nova obrtnika u zanimanjima frizer, zidar, vodoinstalater i instalater grijanja i klima, klesar, fotograf, kuhar, automehaničar i soboslikar ličilac.

- Diplomci su stekli majstorsko zvanje, cijenjeno u Hrvatskoj i Europi, koje će im omogućiti samostalno vođenje obrta u svojoj struci, rekao je Mario Paliska, predsjednik istarske Obrtničke komore.

Na svečanosti su predstavljeni i dobitnici najviših priznanja Hrvatske obrtničke komore za 2014. godinu.

Statua "Zlatne ruke" s plaketom "Zlatne ruke" najviše je priznanje HOK-a, a dodjeljuje se obrtnici ili obrtniku kao priznanje za životno djelo, za izniman dugogodišnji doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija. Uvjeti za dodjelu te nagrade su 25 godina vođenja obrta, da je uspješan, ugledan i častan obrtnik i da je pružio izniman doprinos u promidžbi obrtništva, razvoju i unapređenju obrtničkih institucija. Uz to, uvjet je i da je dobio priznanje na razini udruženja ili područne komore.

Statuu "Zlatne ruke" s plaketom ove je godine dobio Atilio Šujević, vlasnik Frizerskog obrta Atilio iz Pazina. Povelju "Zlatne ruke" ove godine dobio je Valter Grubica, vlasnik Turističko- ugostiteljskog obrta Barbaran iz Poreča.

U povodu obilježavanja 20. godišnjice Obrtničke komore Istarske županije dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnima, a nagrađeni su Vladimir Antolović iz Tinjana, Mario Vivoda iz Buzeta, Robert Smoković iz Potpićna, Turistička zajednica Buzeta te Odjel za financije Grada Buzeta.

- Samo napornim radom i uz puno žrtvovanja te prelaska preko nekih stvari koje vas koče, može se postići uspjeh. Za obrtnike je trenutno teška situacija, ali treba uporno raditi da bi nam bilo bolje, poručio je okupljenima Vladimir Antolović, umirovljeni stolar s dugogodišnjim stažem u obrtničkim komorama Istre i Hrvatske, koji je nedavno i nagrađen za svoju inovaciju - stalak za kobasice i salame. (G. ROJNIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter