Promoviran 221 doktor znanosti i umjetnosti

Rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš (A. BULJUBAŠIĆ/CROPIX)
Rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš (A. BULJUBAŠIĆ/CROPIX)

Sveučilište u Zagrebu dobilo je 221 novog doktora znanosti, koje je na svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu promovirao rektor Aleksa Bjeliš. Kandidati su do zgrade Kazališta došli, odjeveni u toge, u povorci od zgrade Sveučilišta, a svečanost je počela odavanjem počasti minutom šutnje preminulom predsjedniku Hrvatskog sabora Borisu Špremu.

Poslije intoniranja državne himne novim se doktorima znanosti, njihovim obiteljima i uzvanicima obratio rektor Bjeliš. Nakon što su kandidati prisegnuli, a rektor ih proglasio doktorima znanosti, oni su tradicionalnim prebacivanjem kićanke s lijeve na desnu stranu akademske kape ušli u novo akademsko zvanje. Rektor Bjeliš svoj je govor počeo prisjećanjem na preminulog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema nazvavši ga prijateljem Sveučilišta.

Po evidencijama Sveučilišta, do jučer je, počevši od 1877., u knjigama doktora upisano 19.885 imena. "Danas ćemo stoga prijeći brojku od dvadeset tisuća doktora našeg sveučilišta. Pomislimo samo na čas što je Hrvatskoj u proteklih 135 godina značio taj neprekinut niz, popraćen jednako impresivnim nizom mentora i svih drugih koji su svim tim disertacijama doprinijeli", kazao je Bjeliš. 

"Naša je obveza suprotstaviti se svakom pokušaju ili tendenciji relativiziranja ili zapostavljanja ključne uloge sveučilišta u sveukupnom, dakle i društvenom i gospodarskom, razvoju zemlje" jer, istaknuo je, "takvog razvoja nema bez kreativnosti na frontama znanstvenih i tehnoloških spoznaja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter