Promohotel: I kad nema šoldi, volimo lijepo


Što su oni koji žive od turizma mogli pronaći na jučer zatvorenom Promohotelu, međunarodnom sajmu prehrane, pića i opreme za turizam što se u Poreču, s jednom godinom prebjega u Rovinj, održava posljednjih 28 godina?

Iako dosta izlagača jednostavno sjedi i čeka "velike kupce" i manjka onog sajmenog duha gdje se pokazuje kako rade nove mašine i gostima prodaje priča, svi su posjetitelji mogli probati inovativne delicije, upoznati entuzijastične proizvođače iz svog susjedstva ili predstavnike iz Egipta, Vojvodine, Slovenije i Italije (ali i Nijemce, Čehe i Crnogorce…) te vidjeti koji su trendovi u ugostiteljstvu.

Jedna od novosti su luksuzni šatori koji će se od ovog lipnja moći unajmiti u Novigradu, a desetak proizvođača pokazalo je inovacije u industriji namještaja: namještaj od ratana koji se izrađuje u Puli, drveni okrugli tabure, "prokrvljene" električnom energijom tako da tvore zanimljivu svjetiljku ili spiralne drvene stepenice koje podsjećaju na film "Čudesne stube", a njihov dizajner Vladimir Vraneković iz Samobora otkrio je da se tako i zovu.

- Imaju zaštićen dizajn jer su samostojeća konstrukcija, ovijaju se oko svoje osi, a težina se pri hodanju prenosi na prvu stubu, rekao je Vraneković.

Drvo je glavni sastojak minijaturnih mlinova koje je neumorno prezentirala tvrtka Biotop iz Slovenije. Oni već 23 godine proizvode ekološku zdravu hranu i potom vlastite žitarice, orašaste plodove melju u brašno i pahuljice za doručak, a kako se to radi, podučavaju hotelijere i školske ustanove diljem Dežele.

Kod kuće napravljen kruh je triput jeftiniji, zdraviji je i može biti puno ukusniji i svježe pečen, rekao je Janez Čretnik dok je jedna ljubiteljica hrane komentirala da je kupila heljdu, a potom su joj na licu mjesta samljeli brašno.

Naravno, na sajmu nije nedostajalo najnovije tehnologije od modernih materijala: bioloških pročistača za vodu, svemogućih usisavača, fiskalnih blagajni čiji monitori mogu pod vodu, o čemu je ranije pisano u Glasu Istre, madraca, kupaonskog namještaja, električnih uređaja, čudesnog "moče" s japanskom turbinom… (M. DAMJAN, snimila J. PREKALJ)

CIJELU REPORTAŽU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter