Promocija vrhunskih istarskih maslinovih ulja u Beču

Direktor TZ-a Istre Denis Ivošević (sasvim desno) i Heinrich Zehetner (sasvim lijevo) s istarskim proizvođačima ulja (arhiva)
Direktor TZ-a Istre Denis Ivošević (sasvim desno) i Heinrich Zehetner (sasvim lijevo) s istarskim proizvođačima ulja (arhiva)

Jedan od vodećih stručnjaka u svijetu maslinovog ulja Austrijanac Heinrich Zehetner proteklog je tjedna u Beču održao prezentaciju vrhunskih istarskih maslinovih ulja za novinare, ljubitelje hrane i gastronomske kritičare, čime je otvorio njihovu jednomjesečnu u austrijskoj metropoli, u hotelu Steigenberger Herrenhof, u kojem će se sve do kraja lipnja delicije u restoranu Herrlich sljubljivati s maslinovim uljima iz Istre.

Riječ je, kako vele iz TZ-a Istre, o jednom od velikih uspjeha istarske gastronomije na međunarodnom tržištu, koji će dodatno doprinijeti njezinom rangiranju kao jedne od najzanimljivijih europskih turističkih odredišta za gurmane.

Na ekskluzivnoj degustacijskoj večeri predstavljena su maslinova ulja proizvođača Agro Millo iz Buja i Olea B.B. iz Rapca, uz razne delicije i vrhunska istarska vina Franca Armana. Karakteristike istarskih ulja komentirao i opisivao upravo Zehetner, koji je svojedobno boravio u Istri. Tada je posjetio vodeće istarske proizvođače ulja, a njihove je proizvode opisao kao "apsolutnu svjetsku klasu".

Inače, na međunarodnoj gurmanskoj sceni Zehetner je jedan od najtraženijih kušača i stručnjaka kada je riječ o maslinovom ulju.

- Nakon njegova posjeta, istarska maslinova ulja nisu bila predstavljena samo na brodu "MS Europa", već su oduševila kuharske zvijezde i najbolje restorane na alpskom području. Inače, španjolska ga vlada uvijek nanovo dovodi u svoje regije u kojima se proizvode maslinova ulja, ne bi li savjetovao tamošnje proizvođače o načinima poboljšanja kvalitete.

Redovito ga pozivaju i organizatori putovanja na luksuznom kruzeru "MS Europa", radi vođenja prezentacija o najboljim svjetskim maslinovim uljima na posebnim gurmanskim krstarenjima, na kojima sudjeluje uz vrhunske kuhare. Zehetner je i poznati zastupnik legendarnih maslinovih ulja Veronelli, koja pribavlja za najbolje kuhare u Austriji i Njemačkoj, vele iz županijskog TZ-a. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter