Promocija poduzetničke kulture

Posjet studenata Centru za popularizaciju znanosti i inovacije
Posjet studenata Centru za popularizaciju znanosti i inovacije

Studentima FET-a "Dr. Mijo Mirković" danas su u pulskom Centru za popularizaciju znanosti i inovacije profesori fizike Mario Turić i Igor Macuka demonstrirali pokuse iz fizike. Na taj način željeli su u studenata pobuditi interes za ovu često zapostavljenu prirodnu znanost. Posjet je organiziran u povodu Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva, u sklopu projekta Smart Inno, koji su Istarska razvojna agencija (IDA) i FET "Dr. Mijo Mirković" obilježili nizom radionica, panela i predavanja, na kojima su različiti stručnjaci promovirati poduzetničku kulturu.   

Uz ostalo, u utorak su u IDA-i o poticanju razvoja malog i srednjeg poduzetništva i inovacija govorili predstavnici ove agencije, HBOR-a, Obrtničke komore Istarske županije, Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO). Međunarodni konzultant Zrinski Pelajić u srijedu je vodio radionicu o inovacijama, poduzetništvu i financiranju inovativnih start-upova.

U raspravi o izazovima razvoja održivog turizma u Hrvatskoj sudjelovali su stručnjaci iz javnog i privatnog sektora Kristina Fedel Timovski (Grad Pula), županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković, vlasnik hotela San Rocco Tullio Fernetich, Tatjana Braškić iz malološinjske tvrtke Jadranka i Maria Gracia Baćac iz agencije M–G Express.

Bilo je govora i o važnoj ulozi europskih fondova u oživljavanju ruralnih krajeva Istre, kao temelja za razvoj održivog turizma. Za uspjeh projekata, čulo se u raspravi, važna je sinergija javnog, privatnog, civilnog i istraživačko-razvojnog sektora. Raspravljalo se i o kreiranju ponude doživljaja u Istri, kao i o još uvijek nedovoljno razvijenom segmentu luksuznog kampiranja. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter