Promocija istarskog kulturnog bogatstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četvrti festival multikulturalnosti otvoren je u ponedjeljak navečer u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Nakon pozdravnih riječi dožupanice Giuseppine Rajko i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, koji je kazao da je Istra primjer suživota, tolerancije i uvažavanja različitosti, te da u Istri, kao i u cijeloj Hrvatskoj žive hrvatski državljani, ali i brojne manjine pozvavši sve koji misle drukčije da se uvjere u to, započeo je bogati kulturno-umjetnički i gastro program.

Povijest Makedonaca

O povijesti Makedonaca u Istri govorio je makedonski povjesničar iz grada Štipa Georgi Efremov, a potom se Demokratska zajednica Mađara Hrvatske predstavila ulomkom iz trilogije "Toldi".

Učenici koji pohađaju nastavu makedonskog jezika u Osnovnoj školi Centar, a što traje već deset godina u ovoj školi, predstavili su se recitacijama. Njih je pripremila prof. Saška Solomonovska Janevska, a recitirali su pjesmu "Denovi" Koče Racina. Recitacijama su se predstavili učenici Ena Griparić, Filip Janevski i Fani Antunović.

Zajednica Albanaca Istarske županije predstavila se recitacijama koje su izveli učenici dopunske nastave na albanskom jeziku: Nita Fetai "Varferia dhe liria", čiji je autor Anton Zako Čajupi, potom Erina Kelmendi "Vendi im", anonimnog autora te Bleron Ferati "Ta mbjellim nga nje dru" Agima Deve.

Srpsko kulturno društvo "Nikola Tesla" predstavilo se izvedbom na harmonici Gojka Vujnovića, a Klub Srba Istarske županije recitacijom poeme "Srbija" Oskara Daviča u interpretaciji Ivone Rašula.

Defile nošnji

Potom su se svojim nošnjama predstavile Udruga Roma Istre, Srpsko kulturno društvo "Nikola Tesla", Društvo perojskih Crnogoraca "Peroj 1657", Zajednica Srba u Istri, Makedonsko kulturno društvo "Sv. Kiril i Metodij", "Slovensko kulturno društvo "Istra", Mađarsko kulturno društvo "Moricz Zsigmond" i KUD Bosna.

Osim defilea sugestivne nošnje, članovi tih društava-udruga, govorili su i o specifičnosti svoje nošnje, ponešto i o povijesti nošnje, koju je brojna publika sa zanimanjem gledala.

Kroz program je vodila Jelena Vitasović, a na kraju su svi sudionici zajednički pozirali za fotografsku uspomenu u svojim nošnjama, pokazujući bogatstvo različitosti.

Specifičnost festivala, koji se odvijao uz vrlo bogatu gastro-ponudu, bilo je i to da su se mogli čuti brojni jezici, glazbeni izričaji, kao i oni umjetnički.

Festival multikulturalnosti, koji je dvodnevan, jedinstven je u Hrvatskoj, a organizira se u povodu Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja. Cilj festivala je promocija istarskog kulturnog bogatstva i međusobnog uvažavanja kroz jačanje suživota, što je jedan od temelja Europske unije. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter