Promocija domaće kuhinje i autohtonih proizvoda

Gracijela i Florijan Radičanin, majka i sin, domaćini agroturizma Pineta u Sv. Martinu
Gracijela i Florijan Radičanin, majka i sin, domaćini agroturizma Pineta u Sv. Martinu

Konferencijom za novinare u agroturizmu Pineta obitelji Radičanin u Svetom Martinu kod Nedešćine najavljeni su šesti Dani otvorenih vrata agroturizama Istre koji će se održati kroz sva četiri vikenda u studenom. Dane otvorenih vrata, u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom, organizira Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), čiji je direktor Igor Merlić na presici u Pineti obznanio da je ove godine u program uključeno najviše agroturizama ikad, čak četrnaest, a najveća novost u odnosu na prošle godine je što će osim nedjelje ovaj put agroturizmi primati goste i subotom.

Meni 85 kuna

Danima otvorenih vrata istarskih agroturizama promoviraju se agroturizmi kao osebujan posezonski turistički sadržaj, promoviraju se domaća kuhinja i autohtoni proizvodi, te upotpunjuje imidž Istre kao turističke regije, rekao je također Merlić. O ponudi šestih Dana otvorenih vrata detaljnije je govorila Nataša Putinja iz AZRRI-ja, naglasivši da se na svakom od 14 uključenih agroturizama subotom u 18 sati te nedjeljom u 13 i u 16 sati nude specifični jelovnici s tradicionalnim recepturama pojedinih agroturizama, po promotivnoj cijeni od 85 kuna, što uključuje predjelo, glavno jelo s prilogom, te desert.

Uz obroke, u većini agroturizama bit će ponuđeni dodatni sadržaji, od prigodnih prodaja domaćih proizvoda i razgledavanja imanja, preko edukativnih i zabavnih radionica, primjerice učenja izrade lutkica od krpica ili tkanja na daščici te male škole folklora pa do glazbenih i plesnih zabava.

Rezervacije na webu

Prošle godine, kad je u Dane otvorenih vrata bilo uključeno 11 agroturizama, ovu je manifestaciju pohodilo oko 4.000 gostiju, podsjetio je Merlić, a sustav obaveznih rezervacija preko web-aplikacije na stranici www.azrri.hr ove je godine prilagođen i korištenju putem tableta i pametnih telefona. Svaka tisućita rezervacija preko ove aplikacije bit će besplatna, a lajkanjem posjećenih agroturizama gosti mogu sudjelovati i u biranju najboljeg, koji će se proglasiti na kraju. Na web-stranicama AZRRI-ja su oglašeni detaljni jelovnici i popratni programi u svakom agroturizmu, da bi se gosti lakše opredijelili prema svojim osobnim ukusima. Prva redovna večera ovogodišnjih Dana otvorenih vrata agroturizama Istre na rasporedu je u subotu, 7. studenog, u 18 sati, a agroturizam Pineta bit će istog dana, ali u 17 sati, i domaćin svečanog otvorenja ove manifestacije. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)

Glavna jela na Danima otvorenih vrata agroturizama Istre

Agroturizam Botra Marija (Sveti Petar u Šumi): pavlinska južina (pečenje s prilogom)

Agroturizam Dol (Gologorički Dol): njoki s gulašom od divljači

Agroturizam Dušani: Rafioli i makaruni sa šugom od domaće govedine

Agroturizam Ferlin (Gržini): domaće kobasice, kapuz i supe od krumpira u maslinovom ulju

Agroturizam Klaj (Fiorini): istarske kobasice, ombolo, restani krumpir i kiseli kapuz

Agroturizam Matošević (Kloštar): pljukanci i fuži s domaćom junetinom i kiseli kapuz

Agroturizam Montižel (Završje): njoki od cuki s telećom šniclom u šugu od cuki

Agroturizam Ograde (Katun Lindarski): pljukanci s boškarinom, kuhani kapuz

Agroturizam Ondina (Bričanci): fuži i njoki s boškarinom, kuhani kapuz

Agroturizam Pineta (Sveti Martin): domaće lazanje sa šugom od kokoše

Agroturizam SIA (Stancija Guran): zarebnjak điravolta sa zafriganim kapuzom

Agroturizam Stara štala (Sandalji): kuhani kumpir s ocvirkima, kuhani kiseli kapuz s kobasicama

Agroturizam Špinovci: svinjetina pod pekom, zapečena palenta s mediteranskim biljem

Agroturizam Štefanić (Štefanići): ombolo, klobasice, kapuz i restani kumpir


Podijeli: Facebook Twiter