Promocija cikloturizma južne Istre

Ilustracija (G. PRODAN)
Ilustracija (G. PRODAN)

Ove subote u 10 sati na parkiralištu ispred autokampa Medulin počinje posljednja, šesta biciklijada u sklopu manifestacije Jug na 2 kotača koju priređuje klaster turističkih zajednica južne Istre (Pule, Vodnjana, Medulina, Fažane, Ližnjana, Marčane i Barbana). Biciklijada traje oko dva i pol sata, a zainteresirani se mogu prijaviti putem web stranice Turističke zajednice Grada Pule ili na licu mjesta sat vremena prije starta. Kružna ruta duga 19 kilometara obuhvaća AK Medulin, šetalište uz more ispred medulinskih hotela, slijede Kažela i Marlera, nakon čega se biciklisti vraćaju u Medulin, obilaze Vižulu i vraćaju se na parkiralište autokampa.

O manifestaciji, koja je počela 19. travnja ove godine biciklijadom u Puli, govorile su u četvrtak na konferenciji za novinare u Medulinu direktorice i predstavnice turističkih zajednica Pule, Fažane, Medulina, Marčane, Ližnjana i Vodnjana Sanja Cinkopan Korotaj, Melita Peroković, Renata Kuharić, Maja Percan Milohanić, Natali Palko Zirdum i Morena Smoljan Makragić.

Upravo je na području spomenutih turističkih zajednica od travnja ove godine organizirano pet biciklijada, a manifestacija, čiji je cilj popularizacija biciklizma i predstavljanje bike staza južne Istre, završava subotnjom šestom biciklijadom u Medulinu.

Smoljan Makragić napomenula je da je u svakoj biciklijadi u prosjeku sudjelovalo 200-ak ljudi, rekreativaca, djece i sportaša. Svaka turistička zajednica pritom nudi i dodatne sadržaje, poput Škole soljenja srdela u Fažani, rekla je Smoljan Makragić, te napomenula da su u novoj karti bike staza južne Istre dodane nove staze na području Barbana, Marčane i Vodnjana. Palko Zidrum  najavila je radionice namijenjene svim subjektima koji sudjeluju u razvoju bike turizma. Radionice će se odvijati u četiri modula, od kojih će prva dva biti do konca godine. Pritom će predavači IRTA-e govoriti o razvoju i menadžmentu turističkog proizvoda, kreiranju ideja i konceptualizaciji proizvoda, razvoju i planiranju kao i implementaciji proizvoda.

- Radionice su važne da bi se turistički subjekti educirali o tome što je potrebno ponuditi biciklistu, prihvatiti ga na jednu noć, osigurati prostor za odlaganje bicikla, eventualno ponuditi doručak, kazala je Palko Zirdum, te napomenula da je zasad prijavljeno 40-ak polaznika ovih radionica. Osim toga, traje i edukacija šest bike vodiča koji će goste provoditi stazama i upoznavati ih sa znamenitostima južne Istre. Melita Peroković napomenula je da se manifestacija nastavlja i iduće godine.

- Bitno je reći da su u inicijativi svi dionici turističkog proizvoda. Imamo izuzetno velike potencijale za razvoj cikloturizma. Osim ove, na području naših TZ-a organizira se i niz drugih bike manifestacija, što je dodatni motiv za dolazak, napomenula je Peroković. Percan Milohanić je podsjetila da se marčanski TZ  ove godine uključio u klaster južne Istre.

Direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj napomenula je da u Strategiji klastera južne Istre cikloturizam ima veliku ulogu.

- Imamo radnu grupu za cikloturizam u kojoj su osobe iz javnog i privatnog sektora, s kojima ćemo razvijati ovu vrst turizma. Osim staza, provodit ćemo edukaciju kao dodatnu podršku, od smještaja do popravaka bicikala, rekla je Cinkopan Korotaj, Istaknula je triatlon Ironman koji je daleko odjeknuo i dodatno promoviraju južnu Istru.

Prva nagrada poklon-bon u vrijednosti od 3.000 kuna

Za sve će sudionike medulinske biciklijade biti pripremljena marenda, dok će oni koji su sudjelovali u najmanje četiri od čest biciklijada u sklopu manifestacije Jug na 2 kotača dobiti reklamne majice, a moći će sudjelovati i u nagradnoj igri.

Prva nagrada je poklon-bon vrijedan 3.000 kuna, druga bon od 1.500, dok trećenagrađeni dobiva bon od tisuću kuna. Bonovima će se moći kupiti sportska oprema u prodavaonicama koje sponzoriraju manifestaciju. Osim toga, predviđen je niz manjih nagrada, poput kaciga, majica i druge sportske opreme. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter