Promjene u zaštiti dužnosnika?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tinjajuci sukob izmedu novoizabranog predsjednika Ive Josipovica i ministra policije Tomislava Karamarka mogao bi se nastaviti. Nakon što MUP nije želio udovoljiti zahtjevu predsjednika Josipovica da sam izmedu raspoloživih policajaca izabere one koji ce ga cuvati 24 sata dnevno, iz MUP-a su se u nedjelju mogle cuti neslužbene najave da Karamarko razmatra promjenu citavog sustava zaštite visokih dužnosnika.

Prema tim najavama, osobni cuvari rotirali bi se nakon razdoblja od šest mjeseci da ne bi došlo do prevelikog zbližavanja izmedu šticenih osoba i njihovih osobnih cuvara.

Izabrani predsjednik Ivo Josipovic u nedjelju nije želio komentirati takve neslužbene najave. U ovom trenutku Josipovica cuva tim osobnih cuvara koji su «pekli zanat» cuvajuci predsjednika Stjepana Mesica.

Mijenjanje osoba koje cuvaju predsjednike i druge dužnosnike u pravilnim vremenskim razmacima nije uobicajena pojava u modernim demokratskim sustavima. Namjeru ministra Karamarka da na taj nacin izmjeni zakon ljudi iz struke doživljavaju novim domacim izmišljanjem tople vode.

Sigurnost šticene osobe bi kod ovakvih rotacija patila jer, kako su nam objasnili strucnjaci, tjelohranitelji se moraju naviknuti na dnevnu rutinu osobe koju štite. Nakon promjene ekipe koja cuva ponovno mora proci neko vrijeme da se policajci naviknu na dnevne navike šticene osobe.


Podijeli: Facebook Twiter