Promjena vlasništva ne utjece na Brijuni rivijeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno je pravomocna postala presuda Opcinskog suda u Puli za postupak u kojem je Opcinsko državno odvjetništvo tužilo Grad Pulu za sedam nekretnina na lokaciji vojarne Monumenti želeci ih uknjižiti kao državno vlasništvo. To je državi i uspjelo cime je Grad Pula, ne odluci li drugacije Vrhovni sud, ostao bez atraktivnih nekretnina.

Uz to, u tijeku su i parnicni postupci u kojima država želi vlasništvo nad nekretninama na Muzilu, u Pineti i na Hidrobazi. Naime, na pulskom Opcinskom sudu u tijeku je postupak protiv Opcine Fažana za šest nekretnina u Pineti cija ukupna površina iznosi 224.267 cetvornih metara.

Kljucna valorizacija nekretnina

Što u kontekstu projekta Brijuni rivijera znaci gubitak navedenih nekretnina na Monumentima, koji su tek jedna od lokacija na kojima bi se trebao realizirati projekt, pitali smo direktora Brijuni rivijere Ratomira Ivicica.
Po njegovim rijecima, za razvojni program Brijuni rivijere u suštini se ništa ne mijenja jer vizija i obuhvat lokacija ostaju isti, neovisno o nacinu okoncanja sudskih postupaka. Naglašava da je uvidom u zemljišne knjige vidljivo da temeljem uredbe iz 1991. postoje prijepori nad odredenim nekretninama izmedu Republike Hrvatske i jedinica lokalne samouprave.

"Uvažavajuci te cinjenice, u nacrtu ugovora o provedbi razvojnog programa i osnivanju prava gradenja predvidjeli smo obje moguce situacije. Dakle, mogucnost da jedinice lokalne samouprave kao aktualni zemljišnoknjižni vlasnici prijepornih nekretnina to ostanu i po pravomocnom okoncanju sudskih postupaka, ali i mogucnost da sporovi budu riješeni u korist Republike Hrvatske", pojašnjava Ivicic.

Naglašava da promjena vlasništva nece utjecati na razvojni program Brijuni rivijere, a aktualni sporovi nece utjecati niti na raspisivanje natjecaja. Jedino što se može promijeniti, tvrdi Ivicic, je trenutna vlasnicka struktura, što s aspekta razvojnog programa nije od bitnog znacaja.

"Spor može biti riješen ili u korist Republike Hrvatske ili u korist jedinica lokalne samouprave, dakle, u korist jedne od stranaka od kojih je svaka izrazila jasnu i nedvosmislenu podršku razvojnom programu Brijuni rivijere. Glede vlasnicke strukture, Brijuni rivijera obuhvaca nekretnine u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave, pri cemu je oko 80 posto nekretnina u vlasništvu države.

Kljucno polazište nije vlasnicka struktura, vec ucinkovita valorizacija bivših vojnih nekretnina na brijunskom priobalju i pokretanje opcih gospodarskih aktivnosti", veli Ivicic.

Još nepoznat datum 2. kruga natjecaja

Iako se vec duže vrijeme ceka raspisivanje drugog kruga medunarodnog natjecaja za potencijalne investitore, Ivicic tvrdi da se natjecaj može raspisati neovisno o postojecim sporovima. Veli da je Brijuni rivijera d.o.o. u nacrtu ugovora o provedbi razvojnog programa projekta uvažila postojece prijepore te sukladno tome unijela ugovorne odredbe, ne prejudicirajuci unaprijed u ciju ce korist spor biti riješen.

Nacrt ugovora o provedbi programa razvoja usuglašen je s mišljenjem Županije, Opcine Fažana te gradova Pule i Vodnjana, a krajem kolovoza taj je nacrt dostavljen Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom koji ga je potom uputio Vladi i Državnom odvjetništvu.

Tek nakon što tvrtka Brijuni rivijera primi i njihovo ocitovanje i mišljenje pristupit ce se konacnom usuglašavanju nacrta teksta ugovora. Za njegovo potpisivanje potrebna je suglasnost Vlade, Županijske skupštine te Vijeca u Puli, Vodnjanu i Fažani.

Kako doznajemo, raspisivanje natjecaja za odabir najpovoljnijeg ponuditelja za provedbu razvojnog programa Brijuni rivijere uslijedit ce u roku od 30 dana nakon potpisivanja konacnog ugovora, no kada bi se to konkretno trebalo dogoditi, zasad je nemoguce doznati.


Podijeli: Facebook Twiter