Promjena na celu uprave Mirne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici Nadzornog odbora Mirne d.d., održanoj proteklog vikenda, razriješeni su dosadašnji predsjednik Uprave Marinko Došen i njegovi suradnici. Za novog je predsjednika Uprave postavljen Saša Krobot, dosadašnji clan Uprave zagrebacke Geneze. U svojoj poslovnoj karijeri Krobot je obavljao rukovodece dužnosti u INA Naftaplinu, potom u prehrambenoj industriji u Agroklasu, Baranja Tradeu, Akropoli i Atlantidi.

Do jedne od brojnih promjena na celu Mirne došlo je nakon što je prošle godine nakon duže stagnacije krenulo poslovanje tvornice za preradu ribe. Marinko Došen je preuzeo Mirnu sredinom 2010. godine, kada je zbog nedostatka sirovine cesto dolazilo do prekida proizvodnje.

Nakon konsolidiranja Mirna je lani ostvarila prihod od 51,5 milijuna, što je porast od 50 posto u odnosu na 2010. Dobro poslovanje je nastavljeno i ove godine, pa je u prvom kvartalu Mirna ostvarila prihod od 13,2 milijuna kuna, 30 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. 

Do porasta proizvodnje došlo je nakon što je postignut sporazum sa ribarima, kojima je Mirna u prethodnim godinama dugovala za isporucenu ribu.

Sve je to ostvareno u uvjetima kada je glavni dionicar varaždinski Pluris sa 42 posto kapitala u stecaju. I drugi najveci dionicar Validus iz Varaždina, koji posjeduje 20,3 posto kapitala, je u predstecajnom postupku, pa je njihov kapital u Mirni nekoliko puta ponuden na prodaju. Uz to koprivnicka Podravka, za koju su u aferi Spice kao garancija založene dionice Mirne, polaže pravo na 53,86 posto kapitala tvornice.

Predsjednik Nadzornog odbora David Ilijevski istice da novom poslovodstvu i Nadzornom odboru preostaje deblokiranje žiro racuna Mirne i ostvarenju pozitivnog poslovanja, a dodatne prostore vide u širenju prodaje na domacem i posebno na inozemnom tržištu. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter