Promjena lokacije spomenika Mati Parlovu

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Uoči održavanja Premijer lige i boksačkih susreta u Sportskom centru Mirna (Pattinaggio), dogradonačelnik Fabrizio Radin i pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Giordano Škuflić primili su u prostorijama Komunalne palače predstavnike Hrvatskog boksačkog saveza na čelu s predsjednikom Bonom Bošnjakom. Prema pojašnjenju predsjednika HBS-a, savez je pokrenuo timsko ligaško natjecanje po uzoru na ostale europske boksačke lige, a koji okuplja ponajbolje boksačke Hrvatske.

Konzervatori razmatraju

Dogradonačelnik je, pak, izrazio je zadovoljstvo što Grad ima mogućnost podržati ovu sportsku manifestaciju. No, osim samog povratka boksa u Pattinaggio, čini se važnijim, kako stoji u dopisu Grada Pule, da su se sudionici prijema dotaknuli i projekta postavljanja spomenika najvećem sportašu države u 20. stoljeću, legendarnom boksačkom velikanu Mati Parlovu, pri čemu se još jednom istaknulo da je zajednički interes pronaći najbolju lokaciju za postavljanje njegova spomenika. Bošnjak je tom prigodom potvrdio da je suradnja na projektu dobra, zahvalivši se Gradu na do sad učinjenom te je izrazio vjerovanje da će Parlov dobiti spomenik kakav i zaslužuje.

- Sportska povijest važan je i vrijedan segment cijele povijesti Pule i sigurno da jedan takav spomenik zaslužuje prikladno mjesto. Mi smo kao Grad od samog početka spremno podržali ovaj projekt i potrebno je pritom poštivati pravila struke, stoga su i predložene lokacije sada na razmatranju pri Konzervatorskom odjelu u Puli, rekao je tom prigodom dogradonačelnik, navode iz Grada Pule.

To što konzervatori razmatraju predložene lokacije može značiti dvije stvari nakon što je gradonačelnik Boris Miletić usvojio prijedlog Odbora za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području Pule, kojim presjeda upravo dogradonačelnik, i za lokaciju odabrao dio Valerijinog parka između dva ulaza na Karolinu. Već prilikom objave gradonačelnik je najavio da će iznova razmotriti odluku o lokaciji, i čini se da se to ostvaruje.

S obzirom da se obitelj Parlov, bez čije se suglasnosti spomenik ne može postaviti spomenik, nije složila s odabirom, a predložila je lokaciju ili na Korzu ili u parku ispod Faverijske ulice, izgleda da se uistinu traži nova lokacija spomeniku neponovljivom Mati Parlovu. Već sama činjenica da konzervatori razmatraju znači da se razmatra lokacija na Korzu za koju se do sada tvrdilo da upravo zbog odredbi konzervatora nije moguća lokacija budućem spomeniku.

Korzo najprirodnija lokacija

Kada se zna da su na Korzu brojni kontejneri za smeće, kiosci, stalci za električne bicikle, konstrukcija kao reklamni pano, "palačinkarnica", reklamni rekviziti, kružne plakatne "građevine", onda nema prepreke da bude i spomenik simbolu Pule, i to negdje nasuprot njegova ugostiteljska objekta. Za spomenik Jamesu Joyceu navodi se da je dozvoljen jer se može demontirati. Tko brani da se i spomenik Parlovu postavi na Korzo tako da se može demontirati, iako to nitko neće učiniti.

Treba vjerovati da razmatranje konzervatora, koji su često znali u prošlosti biti nepopustljivi, nije samo opravdanje gradskoj vlasti da se ne izabere Korzo kao najprirodnija lokacija legendarnom sportašu. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter