Promjena izbornih jedinica je protuzakonita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborska zastupnica HNS-a Vesna Pusic izjavila je u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" da misli da HDZ na kraju nece ici u promjenu izbornih jedinica jer bi to bilo direktno kršenje ustavnog zakona. "Bilo bi direktno protuzakonito kad bi se mijenjali zakoni kojima se reguliraju izbori, a jedina svrha Zakona o izbornim jedinicama su izbori", rekla je Pusic.

Kazala je da u clanku 5. Ustavnog zakona za provedbu Ustava piše da se zakoni kojima se ureduju izbori za Hrvatski sabor ne mogu mijenjati godinu dana prije redovitih izbora.

Napomenula je da treba uzeti u obzir cinjenicu da su naši popisi biraca nesredeni. "Po nekim strucnim procjenama ima 400.000 ljudi za koje se ne zna tko su i gdje su i postoje li, a po nekim procjenjama cak i 900 tisuca", rekla je i dodala da su vec dva puta - 2003. i 2007. - izbori  održani  na temelju takvih sumnjivih podataka.

Smatra stoga da ce nakon izbora trebati promijeniti Zakon o popisu biraca da bi se mogle primjenivati i druge baze podataka. "Rezultate popisa stanovništva imat cemo 30. lipnja i trebat ce promijeniti Zakon o popisu biraca da bi se i popis stanovništva mogao koristiti kao pouzdana baza podataka za uskladivanje", rekla je.

Upitana kako skorašnje izricanje presude Anti Gotovini na Haaškom sudu može utjecati na pristupne pregovore Hrvatske Europskoj uniji, Pusic, koja je i predsjednica Nacionalnog odbora za pracenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u, odgovorila je da presuda sama po sebi ne može utjecati.

"Naravno, svi upozoravaju da ce gledati reakcije u hrvatskom društvu i politici, odnosno hoce li se ta presuda, bez obzira kakva ona bila, koristiti u politicke svrhe tj. instrumentalizirati na bilo koji nacin", rekla je.

Istaknula je da je važno imati na umu da ce presuda, bila ona povoljna ili nepovoljna, biti nepravomocna, što znaci da to nece biti završetak procesa.

Upitana da prokomentira ponovno aktiviranje Dražena Budiše u politici, odnosno je li on "zatvorena ili otvorena knjiga što se tice politike", Pusic je odgovorila da ona njega cijeni i misli da je "vrlo fina i simpaticna osoba", ali što se politike tice misli da je zatvorena knjiga.

Na pitanje što misli o guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Željku Rohatinskom i može li se osoba s takvom funkcijom aktivno baviti politikom, Pusic je odgovorila da "s takvom funkcijom ne i s takve funkcije ne, ali može otici s te funkcije".

Rekla je da se iz HNB-a previše puta negirao njegov interes i moguci angažman u politici da bi se sada moglo reci: "E, sad sam se malo predomislio pa cu se sad aktivirati". Dodala je da je njezin dojam da je Rohatinski osoba koja je više posvecena ekonomisticko-financijaško-strucnom tipu angažmana nego politickom.


Podijeli: Facebook Twiter