"Promišljanja/Riflessioni" Ivana Obrovca u Umagu

Marino Baldini, Sanja Benčić i Ivan Obrovac na otvaranju izložbe
Marino Baldini, Sanja Benčić i Ivan Obrovac na otvaranju izložbe

Slike koje govore, vibriraju, bude maštu i čiste emocije - tako je umaška publika na prvi pogled doživjela "Promišljanja / Riflessioni" pulskog likovnog majstora i profesora Ivana Obrovca.

Izložbu je sinoć u Multimedijalnom centru Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić", u prisustvu autora, otvorio povjesničar umjetnosti Marino Baldini, a okupljene je pozdravila i  ravnateljica Učilišta Sanja Benčić. Do kraja veljače moguće je pogledati zanimljiv izbor iz ciklusa "Glagoljski grafiti", "Duh predaka" i "Teme iz djetinjstva", nastalih od 2008. do 2012. godine, kao presjek umjetnikovog plodnog recentnog stvaranja.

- U razdoblju od gotovo pola stoljeća Ivan Obrovac stvara postupcima koji se do danas pokazuju uvjerljivim, s poetikom likovne izvornosti tematike, istraživačkom obradom i rijetko uspješnim skladom kompozicija. Njegov uspjeh prenošenja likovnog iskustva proizlazi velikim djelom iz razine njegova umjetničkog stvaranja, umješne gradnje potvrđivanja univerzalnog rukopisa, satkanog dubinom istraživačke estetike koja proizlazi iz osobne etike, istaknuo je Baldini.

Obrovac je objasnio da ne šalje poruke iz dizajnersko vizualnih komunikacija, već isključivo estetske kodove. Takvi kodovi moraju biti tajnoviti, jer ako nisu tajna, onda su u običnom, svugdje prepoznatom ključu koji pripada konzervativnosti i(li) nesposobnosti da se otkriva i stvara.

"Svaka komunikacija ima dva lica. Ona koja je nesposobna stvarati i ona koja ima za cilj zavoditi. Zavodnički dio pripada dizajnu. Umjetnost je tajna koju znaju otkrivati i koja može zavesti samo one koji su jednaki njoj", rekao je Ivan Obrovac. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter